Zes nominaties Prijs Publieke Ruimte bekend!

Sinds 2008 organiseert Infopunt Publieke Ruimte een projectoproep Publieke Ruimte naar steden en gemeenten, ontwerpbureaus en projectontwikkelaars om hun realisaties in te zenden. Een onafhankelijke jury oordeelde in twee fasen over de ingezonden projecten en maakte een selectie voor het Praktijkboek Publieke Ruimte en de Databank Publieke Ruimte. Dit jaar selecteerde de jury 56 van de 75 ingezonden projecten. De projecten werden beoordeeld op basis van het tienpuntenplan van onze organisatie en de kernkwaliteiten van Departement Omgeving. Uit de inzendingen werden vervolgens 3 genomineerden voor de Prijs Publieke Ruimte in de stedelijke categorie en 3 in de landelijke categorie geselecteerd. Naast de genomineerden kregen tien projecten een eervolle vermelding. De bekendmaking van de winnaars gebeurt tijdens de plenaire sessie op het Congres Publieke Ruimte op 20 mei in BMCC Brugge. De zes genomineerden maken ook nog kans op de Publieksprijs. Vanaf 22 april tot 20 mei kan het publiek stemmen voor hun favoriete project. 

De bekendmaking van de winnaars van de Prijs Publieke Ruimte en de Publieksprijs gebeurt tijdens het Congres Publieke Ruimte op 20 mei in het BMCC in Brugge. Bekijk het volledige programma>

Welke inzending verdient volgens jou de Publieksprijs 2025?
Breng je stem hier uit vanaf 22 april!


Maak kennis met de genomineerden in de categorie ‘Stedelijk’

Brugpark, Izegem

Fietspad, bloembakken en voetgangerszone op brugdek, ©POC

Het vernieuwde Brugpark in Izegem transformeerde de Centrumbrug en haar omgeving tot een veilige, groene ontmoetingsplek. Met een innovatief ontwerp waarin mobiliteit, duurzaamheid en biodiversiteit centraal staan, is de brug nu meer dan een verbinding: het is een inspirerend voorbeeld van een toekomstgerichte publieke ruimte.

Uitbreiding Bijgaardepark, Gent

Dichtbij het centrum van Gent herontwikkelde sogent een verlaten metaalfabriek tot een levendig cohousingproject en een wijkgezondheidscentrum. Het zuidelijke deel van de oude fabriek werd omgevormd tot een openbaar park. Dat park verbindt het woonproject met het bestaande Bijgaardepark, dat in een klap 2.000 m² groter werd.

De originele spanten van de sheddaken bleven bewaard om de herinnering aan het verleden van de plek levend te houden. ©Anthony

Zuidpark, Antwerpen

De watercirkel, een kunstwerk van Carmen Perrin. Spelen, visuele poëzie en verblijfsplek voor het hele gezin. © Isabelle Pateer

Het nieuwe Zuidpark in Antwerpen is tegelijkertijd park en plein. Een vitale en klimaatrobuuste groene ruimte voor de stad en de omliggende wijken. Het Zuidpark biedt een grote verscheidenheid aan sferen en is naast een plek voor een divers stedelijk gebruik ook een stuk natuur in de stad. Het Zuidpark is de transformatie van de Gedempte Zuiderdokken tot een stedelijk park van meer dan acht hectare.

Maak kennis met de genomineerden in de categorie ‘Landelijk’

Brusselsesteenweg en Vliegwezenlaan, Asse

Van landingsbaan naar laan. Van grijs naar groenblauw. Van een saaie en doodse grijze vlakte die zich uitstrekte van rooilijn tot rooilijn, naar een aangename en groene omgeving waar water de kans krijgt ter plaatse te infiltreren, in plaats van versneld te worden afgevoerd. Een onthardingsproject waar de actieve weggebruiker letterlijk centraal staat. 

De keerwand kreeg een dubbel gebruik. ©gemeente Asse

Onumenten

In Lommel vormt het Onument een subtiele verbinding tussen de begraafplaats en de omliggende natuur. ©Tijs Posen

Onumenten zijn cirkelvormige herdenkings- en ontmoetingsplekken, verspreid over zes locaties in België. Ze bieden ruimte voor reflectie, troost en verbinding, en zijn ontstaan uit de wens om verlies — zoals dat tijdens de coronapandemie werd ervaren — een plek te geven in de publieke ruimte.

Scholencampus, Wevelgem

Het straatbeeld van de Deken Jonckheerestraat heeft momenteel heel wat verhardingen, parkeerzones, verharde speelplaatsen en opritten. Het bouwblok omvat heel wat publieke voorzieningen. De straat is nu een klassieke publieke weg met parkeeroverlast en ontsluit verschillende (semi)-publieke functies, die vooral kind- en jeugdgericht zijn. Het masterplan Wevelgem stelt voor deze straat te knippen en een aantrekkelijke groene campusomgeving te creëren voor de omliggende scholen, de jeugdbewegingen, het woonzorgcentrum, de assistentiewoningen en andere (publieke) functies.

Het zicht in westelijke richting toont de getransformeerde campus waar de ruimte met groen, water en speelelementen werd ingericht. ©Infrabureau Demey

“De genomineerde projecten onthullen een duidelijke trend: steden en gemeenten streven actief naar groenere, klimaatbestendige en inclusieve publieke ruimten.
Deze evolutie omvat ook de verschuiving van autogerichte naar groene en duurzame omgevingen met meer ruimte voor voetgangers.”
Tom Dhollander, juryvoorzitter


10 projecten krijgen een eervolle vermelding

De projecten worden in de volgende nieuwsbrief bekendgemaakt.


Meer informatie: contact@publiekeruimte.info