Vlaanderen beschermt watergevoelige gronden tegen bebouwing

De Vlaamse regering zette op 19 juli een belangrijke stap om overstromingsrisico’s in Vlaanderen te verminderen. In totaal worden meer dan 700 hectare aan watergevoelige gronden in 139 gebieden gevrijwaard van verdere bebouwing en ontwikkeling. Deze beslissing maakt deel uit van een bredere strategie om Vlaanderen beter te beschermen tegen de toenemende wateroverlast door de verharding van de bodem.

Door aan specifieke gebieden een openruimtefunctie toe te kennen, wil de regering het waterbergend vermogen ervan veiligstellen. In de aangewezen gebieden zijn dan enkel nog openruimtefuncties zoals landbouw, natuur en bos toegestaan.

De beslissing heeft niet alleen ecologische voordelen, maar ook juridische en financiële gevolgen voor de eigenaars van de gronden. Zij maken aanspraak op een planschadevergoeding, om de waardevermindering van hun eigendommen te compenseren. Eigenaars hebben twee jaar de tijd om deze vergoeding aan te vragen via een digitaal loket, dat vanaf september beschikbaar is.

Met deze maatregel hoopt de Vlaamse regering een balans te vinden tussen ruimtelijke ontwikkeling en de noodzaak om voldoende ruimte voor water te reserveren, zodat Vlaanderen beter bestand is tegen hevige regenbuien en de gevolgen daarvan.