Laureaten Prijs Publieke Ruimte 2017

Tijdens het Congres Publieke Ruimte (30 maart, Lamot Mechelen) vindt de tiende uitreiking plaats van de prestigieuze Prijs Publieke Ruimte. Sinds 2008 zet Infopunt Publieke Ruimte de beste openbare ruimten in Vlaanderen en Brussel in de bloemetjes.

Een onafhankelijke vakjury selecteert uit alle inzendingen voor het praktijkboek Publieke Ruimte vijf projecten. De genomineerden verschijnen samen met tientallen andere projecten  in de jubileumeditie van het praktijkboek Publieke Ruimte dat in de loop der jaren is uitgegroeid tot een gerenommeerd standaardwerk. De deelnemers aan het congres ontvangen een gratis exemplaar.

Maak kennis met de genomineerden

> Mechelse Rik Wouterstuin

Mechelen is dan wel omringd door enkele belangrijke natuurreservaten, toch is er in de historische binnenstad en de 19de-eeuwse woongordel een belangrijk tekort aan parken en publieke tuinen. Als antwoord hierop ging de stad in 2013 van start met de opmaak en de uitvoering van een masterplan Tuinen en Parken. De Rik Wouterstuin is één van de eerste realisaties die hieruit voortvloeien.


© Mechelen

> Spoor Oost, Antwerpen

De voormalige containerterminal op de site Spoor Oost is in maart 2016 opengesteld als nieuwe publieke ruimte. Er kunnen evenementen plaatsvinden, ze doet bij Sportpaleis-evenementen dienst als parking en ze functioneert permanent als open en groene ruimte voor de buurt. Dit is een tijdelijke invulling, op middellange termijn zal hier een nieuw stadsproject ontwikkeld worden.


© AG VESPA – Bart Gosselin

> De Porre, Gentbrugge

Op de voormalige industriële site De Porre in Gentbrugge maakte de Stad Gent ruimte vrij voor een groenzone. Door het meenemen van de geschiedenis van de site, het behoud van waardevolle muren en gebouwen, en de inbreng van groen en verharding kwam een nieuw park tot leven in de wijk Moscou-Vogelhoek.


© buro voor vrije ruimte

> Kunstkerk Bossuit, Avelgem

De leegstaande kerk van Bossuit kreeg een opmerkelijke en gesmaakte nieuwe bestemming. Ze is omgevormd tot een kunstige ruïne die dienst doet als publieke ruimte in open lucht en als nieuwe landmark aan de Schelde. De Kunstkerk Bossuit won de ‘Prijs Wivina Demeester voor excellent bouwheerschap 2016’ in de categorie ‘Kunst in opdracht’.


© Gemeente Avelgem

> Kapucijnenvoer, Leuven

De historische Voer, een zijriviertje van de Dijle, is na meer dan een eeuw overwelving weer opengelegd. De Kapucijnenvoer is nu een aangename, groene verblijfsruimte. De chaotische verkeerssituatie is aangepakt en er werd een veilige schakel in de fietsas tussen de binnenstad, het sportkot en de Arenbergcampus gecreëerd. 


©Tom D’Haenens