Laureaten voor de Prijs Publieke Ruimte 2016

Op 19 mei, tijdens het Congres Publieke Ruimte, wordt de winnaar bekend gemaakt van de spraakmakende Prijs Publieke Ruimte. De jury selecteerde vijf genomineerden uit meer dan 60 ingezonden projecten. Elke maand maken we via onze digitale nieuwsbrief en website één laureaat bekend. De eerste nominatie gaat naar het dorpsplein van Heindonk (Willebroek),de tweede nominatie gaat naar de installatie ‘Canal Swimmers Club’ in Brugge. De derde genomineerde is Ècole 9+11b (Vorst) en de vierde nominatie gaat naar 'Het ideale straatprofiel'. De laatste nominatie gaat naar het Coupurepark in Gent.

Het Coupurepark in Gent

 Het Coupurepark in Gent is een mooi voorbeeld van gedeeld ruimtegebruik. Tijdens de schooluren is het een schoolspeelplaats, op andere momenten een openbaar park. School en buurt kunnen er samen van genieten. Met het Coupurepark wordt de behoefte aan recreatief groen in de wijk Ekkergem beter ingevuld. Het project is een geslaagde samenwerking tussen het Gemeenschapsonderwijs en het Gentse stadsbestuur.


© Abscis Architecten

'Het ideale Straatprofiel', Bieke Van Hees en LAMA landscape

In het kader van de Dag van de Architectuur 2013 realiseerden landschapsarchitect Bieke Van Hees en LAMA Landscape op eigen initiatief de levensgrote maquette ‘Het ideale straatprofiel voor één dag’. Het is een manifest tegen het versteende Vlaanderen, voor één dag en in één van de meest stenige straten van Genk. Het tijdelijke, multifunctionele straatprofiel geeft een doorkijk naar een mooier en duurzamer Vlaanderen.

École 9+11b (Vorst) genomineerd voor Prijs Publieke Ruimte 2016

Binnen het kader van het Wijkcontract “Sint-Antonius” en op initiatief van het gemeentebestuur werd de speelplaats van ‘Ecole 9 et 11b’ vernieuwd met een budget van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het nieuwe ontwerp kwam er na verschillende overlegmomenten met verscheidene gebruikers. Hieruit volgde een project dat multifunctioneel kan worden ingezet. Het resultaat is een speelplaats waar leerlingen en leraren kunnen dromen, sporten, wandelen, discussiëren, planten, rusten en zich amuseren.


© Cyrus Pâques

Canal Swimmers Club (Brugge)

In het kader van de triënnale Brugge werkten Atelier Bow-wow en Architectuuratelier Dertien12 samen aan het tijdelijke project voor de Canal Swimmer’s Club: een nieuwe multifunctionele publieke ruimte voor ontmoeten, relaxen, zonnebaden en zelfs te zwemmen in de Brugse reien. Enerzijds vergroot dat de openbare ruimte in een druk toeristisch stadscentrum, anderzijds staan de zwemmers symbool voor de verbeterde waterkwaliteit. Het platform is zo ontworpen dat het iedere toekomstige zomer opnieuw kan worden opgebouwd.


© Stef Declerk

Dorpsplein van Heindonk (Willebroek)

Na een bevraging werd duidelijk dat de Heindonkenaars nood hadden aan een dorpsplein waarop ze konden ‘thuiskomen’. Als hefboom voor deze collectieve verwachting werd de installatie van een hedendaags kunstwerk ingezet. “Finally Home” werd de titel van een kunstwerk van Roel Vandebeek. Hij nam de denkbeeldige assen van de kerk en het oude gemeentehuis en liet deze samenkomen in een ‘dorpskapel’ op een nieuw aan te leggen dorpsplein. De TV Stramien - Talboom stond in voor de heraanleg het nieuwe dorpsplein en de hoofdweg doorheen het dorp.


© Stramien

Benieuwd naar de overige laureaten?

Volg de nieuwsbrief, website, onze facebookpagina, onze twitteraccount @Publieke_Ruimte en wees erbij op 19 mei (Congres Publieke Ruimte) wanneer de winnaar van de Prijs Publieke Ruimte 2016 wordt bekend gemaakt!