FEBE Elements Awards


FEBE, de federatie van de Belgische prefabbetonindustrie, organiseert jaarlijks een prijsuitreiking voor de meest opmerkelijke betonprojecten met een glansrol voor elementen uit prefabbeton. De wedstrijd is verdeeld in vijf categorieën: Precast in Infrastructure, Precast in Landscape, Precast in Buildings, Precast in Structure en Outstanding Precast. Een onafhankelijke jury van professionals uit de bouwsector nomineert drie projecten per categorie waaruit telkens één winnaar wordt verkozen. Voor de categorieën Precast in Infrastructure, Precast in Landscape en Outstanding Precast bestond de jury uit Anne Beeldens (voorzitter), Bart Adriaens (Sweco Belgium), Carl Dejonghe (Stad Gent), Jo Van de Sype (Arcadis Belgium) en Jan Vilain (Infopunt Publieke Ruimte). De uitreiking vond plaats in Genk op 28 november 2017 in aanwezigheid van minister Kris Peeters.

 

 

 

Winnaar Precast in Infrastructure: Givet [FR]

In het Franse Givet werd een wandelweg naast de Maas aangelegd. Geprefabriceerde betonnen keerwanden dienen er als praktische en functionele oplossing. Ze kregen een rustieke vormgeving die perfect past in natuurlijke setting van de omgeving. De bekisting werd zo ontworpen dat de 350 meter lange muur van natuursteen lijkt te zijn. Het ongelijke oppervlak van de rotsen verlevendigt bovendien de façade. De werf was ontoegankelijk voor vrachtwagens waardoor het Belgische prefabbeton de snelste, efficiëntste, goedkoopste en meest praktische oplossing was. Dit project van VB Beton trok de aandacht van de jury door de speelse, creatieve en natuurlijke toepassing van beton als keermuur. De duurzaamheid van het geheel staat voorop en kan een inspiratie zijn voor vele toepassingen. De jury ziet in dit geheel een groot potentieel voor natuurlijke veroudering. Een innovatieve en originele toepassing op keerwanden.


 

© VB Beton

 

Winnaar Precast in Landscape: basis- en kleuterschool Sint-Leo-Hemelsdaele in Brugge

530 unieke tegelontwerpen vormen de blikvanger van de speelplaats van basis- en kleuterschool Sint-Leo-Hemelsdaele in Brugge. Juf Stephanie Cool van de school zelf liet de cijfer- en lettervormen tot leven komen. Stradus Infra maakte er ‘designtegels’ van. De figuren spreken tot de verbeelding van de kinderen en geven spelprikkels op de speelplaats zonder extra ruimte in te nemen. De kleuters kunnen werken rond kleur en vorm, de beginnende lezers kunnen al spelend letters en cijfers oefenen en voor de grotere kinderen werden er coördinaten in het ontwerp verwerkt. De jury ziet in deze speelplaats een mooi voorbeeld van hoe eenvoudige materialen kunnen leiden tot een origineel, functioneel en speels resultaat. Het bestaande groen wordt mooi geïntegreerd. Een scheiding in betonelementen tussen groenzone en tegelzone wordt gebruikt als zitbank, lessenaar, loopcircuit of ruggensteun. De jury waardeert de manier waarop deze speelplaats werd omgetoverd van een grijze, betegelde ruimte naar een multifunctionele, uitdagende en kindvriendelijke ‘speel’-plaats.

 


 © Stradus Infra

 

Winnaar Outstanding Precast: ZOO Antwerpen

In de ZOO van Antwerpen werd een hedendaags inkomgebouw gebouwd met op het dak een 225 meter lang betonnen wandelpad, de ‘skywalk’. De nieuwbouw versmelt met de reeds aanwezige materialen in de ZOO. De grootformaattegels sluiten aan op de historische paden in het park. Architectonisch beton is een duurzame keuze. Het laat zich eenvoudig reinigen zonder speciale technieken of producten en ondergaat bovendien geen fysische verandering. Door complexe, organische vormen werden geprefabriceerd in een gespecialiseerde fabrieksomgeving. Die werkwijze herleidde de foutenmarge tot een absoluut minimum en liet toe om het volledige project te realiseren in slechts tien maanden. De jury ziet in deze structuur een voorbeeldproject dat laat zien hoe breed de mogelijkheden van hedendaags prefabbeton zijn. Deze realisatie bewijst volgens de jury dat elke constructie geprefabriceerd kan worden. Een uitdagend ontwerp, een goede voorbereiding en een geslaagde samenwerking tussen ontwerper, fabrikant en uitvoerder hebben geleid tot een ‘Outstanding’ eindresultaat.


 

© DECOMO

 

Het volledige persbericht leest u op http://www.febeawards.be/wp-content/uploads/2016/06/FEA2017-Winnaars.pdf