Vlaamse subsidies voor groene speelplaatsen

De groene speelplaatsen zijn in opmars. Ze zorgen voor een leuke leer- en speelomgeving, én ze vrolijken de directe omgeving rond de school in één klap op. De Vlaamse regering trekt er alvast een grote som geld voor uit.

‘Pimp je speelplaats’ is al aan haar vierde editie toe. Wie wil er nu geen wezenloos grijze speelplaats opfrissen tot een groene oase van rust, inspiratie en avontuur? Een groene speelplaats is een zegen voor kind én leerkracht: de natuur prikkelt en daagt uit, er valt altijd wel wat te beleven of te zien. Weg verveling, en weg geruzie en gekibbel. Scholen staan dus in de rij met voorstellen en subsidieaanvragen. Joke Schauvliege, Vlaams minister van milieu, legt daarom extra geld op tafel. Bovenop de jaarlijkse subsidie aan 25 scholen, kregen nog eens 14 andere aanvragers een subsidie van elk 4.000 euro voor de aanleg van een groene speelplaats.


©VDS

De Vlaamse ministers Hilde Crevits (onderwijs), Philippe Muyters (sport) en Sven Gatz (jeugd) komen ook nog eens over de brug met één miljoen euro. Zij stellen de groene speelplaatsen van scholen ook open voor jeugdwerk en de brede lokale gemeenschap.

Scholen hebben tijd tot 22 februari om projectvoorstellen in te dienen. De beoordelingscriteria zijn onder meer bewegingsvriendelijkheid, het open karakter van de speelplaats, de kwaliteit van het projectplan en de inspraak van gebruikers, bestuur, leerkrachten, ouders en leerlingen. De Vlaamse Regering hakt uiterlijk op 10 mei de knoop door.

www.moev.be/projecten/projectoproep-schoolspeelplaatsen

www.pimpjespeelplaats.be