Perforeert u mee?

Projectoproep Operatie Perforatie tot 31 oktober

De extreme droogte tijdens de maanden juni en juli toont hoe kwetsbaar onze samenleving is voor een veranderend klimaat. Valt daar dan niets aan te doen? Operatie Perforatie wil tonen van wel – met uw hulp. Aquafin stelt 100.000 euro ter beschikking om de beste voorstellen te helpen uitvoeren. Febestral doneert tien keer 100m² waterdoorlatende bestratingen.


Green gutter © Philadelphia Water Department
Deze afbeelding uit Philadelphia’s Green Street Design Manual is één van de vele inspirerende voorbeelden op de Pinterestborden van Operatie Perforatie

Kleinschalige en lokale ingrepen maken vaak het verschil. Ontharding is daar een mooi voorbeeld van. Door mogelijk te maken dat regenwater rechtstreeks in de bodem sijpelt, kunnen de effecten van droogteperiodes worden gemilderd. In een minder verharde omgeving kan het water ook sneller weg bij overvloedige regenval zoals bij een hitteonweer of dooi na een forse sneeuwbui.

Operatie Perforatie roept overheden, bedrijven, scholen en organisaties op om (semi)openbare ruimten zoveel mogelijk te ontdoen van overtollige verharding. Verkeerseilandjes en middenbermen, ongebruikte parkeerplaatsen, schoolspeelplaatsen, brownfields, ... elke vierkante meter telt! De pinterestborden van Operatie Perforatie bevatten een schat aan inspirerende voorbeelden die aantonen dat minder verharding een enorme kwaliteitsimpuls kan geven aan publieke ruimten.

100.000 euro en 10x 100m² waterdoorlatende betonstenen te winnen

Aquafin stelt 100.000 euro ter beschikking om de realisatie mogelijk te maken van de meest inspirerende projecten. Febestral schenkt tien keer 100 m² waterdoorlatende betonstenen ter beschikking voor de omvorming van gesloten naar waterpasserende verhardingen. Om in aanmerking te komen, moeten de projecten uitgevoerd zijn tussen april 2018 en december 2019. Intussen zijn er al heel wat inzendingen die aantonen dat er in Vlaanderen een draagvlak is voor ontharding.

Wie een voorstel of realisatie wil indienen, kan dat nog tot 31 oktober 2018 via de website van Operatie Perforatie. De beste inzendingen worden voorgesteld en bekroond met de Aquafinprijs tijdens het Congres Publieke Ruimte op 12 maart 2019.

Meer info

www.operatieperforatie.be

Operatie perforatie (inspiratieborden operatie perforatie)

Sint-Pietersinstituut gaat voor een groene speelplaats (filmpje) 

Ontharden, hoe begin ik eraan (tips and tricks) .