Film: Leuven Autovol & Autovrij

WEDSTRIJD

Infopunt Publieke Ruimte geeft twee duotickets weg voor de avant-première op 9 september om 20u in Kinepolis Leuven (Bondgenotenlaan 145).

Wedstrijdvraag: Welke soort bomen staat er in de autovrije Diestsestraat in Leuven?
Schiftingsvraag: Hoeveel exemplaren staan er?

Bezorg jouw antwoord op de wedstrijdvraag en schiftingsvraag voor 2 september 2015.

Uit de juiste inzendingen worden twee winnaars geloot die persoonlijk op de hoogte worden gebracht.

Wie geen uitnodiging kan strikken voor de avant-première kan de filmvoorstelling in Cinema ZED bijwonen. Praktische informatie en voorstellingsdata staan op de filmwebsite.

 

 

  “Leuven Autovol & Autovrij” is een historische documentaire over de geschiedenis van de stedelijke mobiliteit en meer bepaald op het effect van massaal autoverkeer op het uitzicht en infrastructuur van de stad.  De film overspant een geschiedenis van 140 jaar en vertelt hoe Leuven evolueerde van een rustige plek waar het openbare leven zich helemaal op straat afspeelde naar een een onleefbare en door overvloedig autoverkeer verstikte stad, om daarna opnieuw een voorloper te worden in het autovrij of autoluw maken van het centrum. Die slingerbeweging, van autovrij naar autovol en dan opnieuw richting autovrij, is de rode draad in een film.

Via die verhaallijn over het autoverkeer in Leuven komen een lange reeks gelieerde thema’s aan bod; de film heeft het over de autofabriek van Delin, de tramfabrieken Ateliers de La Dyle, de heropbouwplannen na de eerste wereldoorlog, grote infrastructuurwerken doorheen de afgelopen eeuw, de verdwijning van historisch erfgoed, zoals de Vismijn en de Volmolen, en nog veel meer.

“Leuven Autovol & Autovrij” is in de eerste plaats een geschiedkundige film over Leuven, boordevol uniek beeldmateriaal van de stad. Maar tegelijk biedt de film met die terugblik een historische dimensie aan de razend actuele discussie over stedelijke mobiliteit, over de plaats van de auto in de stad.

De film is een puzzel van vele tientallen stukken uniek beeldmateriaal van Leuven, het resultaat van ruim 10 maanden intensieve research. De beelden waaruit de film is opgebouwd komen uit binnen- en buitenlandse archieven en privé-collecties. We sommen de voornaamste op:
Bewegende beelden: VRT beeldarchief (Be), Cinematek (Be), British Pathé (UK), Vlaams Filmarchief (Be), Rob-tv (Be), Mr. Lissens, Mr. Paul Reeckmans, Mr. Willy Vounckx, Mr. Jos Hoeyberghs, Mr. René De Schaepmeester, Mr. Louis Stroobants. Mr. George Dockx. Foto’s: Stadsarchief Leuven, Leuven Weleer.
De locatieopnames (presentaties) werden gedaan in Leuven, Woluwe (Trammuseum) en in Surrey (UK).

“Leuven Autovol & Autovrij” wordt gepresenteerd en verteld door Jonas Van Thielen.

Praktische informatie en voorstellingsdata: zie filmwebsite.