Mechelen en Roeselare gelauwerd als kindvriendelijke steden

 

Donderdag 19 mei vond in Mechelen het jaarlijkse Congres Publieke Ruimte plaats, een ontmoetingsmoment voor iedereen die professioneel betrokken is bij het ontwerpen en inrichten van openbare ruimten. Congresorganisator Infopunt Publieke Ruimte zette de stadsbesturen van Mechelen en Roeselare in de bloemetjes omwille van de kindvriendelijke inrichting van hun openbare ruimte.

Sinds 2008 reikt Infopunt Publieke Ruimte jaarlijks een onderscheiding uit aan de beste openbare ruimten in Vlaanderen en Brussel. De Prijs Publieke Ruimte is bedoeld om gemeentebesturen en andere opdrachtgevers aan te moedigen om meer werk te maken van kwaliteitsvolle openbare ruimten. De onderscheiding ging dit jaar naar […].

Daarnaast is er ook een bijzondere Congresprijs Publieke Ruimte, waarvoor Mechelen en Roeselare werden genomineerd. Juryvoorzitter Jan Vilain: “Het thema van het congres was dit jaar ‘de bonus van publieke ruimte’. We willen daarmee duidelijk maken dat een goede inrichting van straten, pleinen en parken een groot terugverdieneffect hebben op vlak van citymarketing, gezondheid, horeca en middenstand, kernversterking, mobiliteit en nog veel meer. De Congresprijs gaat naar de projecten die deze ‘bonus’ het best weerspiegelen.” Mechelen en Roeselare mochten de honneurs in ontvangst nemen omwille van hun vernieuwende aanpak om de stad kindvriendelijker te maken.

Zelfstandig verplaatsen

Mechelen gaf architectenbureau dmvA en de firma Rots Maatwerk de opdracht om kindvriendelijke installaties te bouwen op een aantal strategische plekken in de stad. Er verschenen onder meer een gele doolhof, lichtgevende zit- en klimobjecten en levensgrote beweegbare poppen. In Roeselare ging de jeugddienst met de kinderen zelf aan de slag. Onder het motto ‘Ik speel met de stad’ mochten zij ideeën aanbrengen en ook mee uitwerken. Een troosteloze grijze parking werd een kleurrijk tapijt, straatmeubilair werd gepimpt en een restruimte werd omgetoverd tot een jungle, dierenportretten incluis. “De aanpak is totaal verschillend”, zegt Tom Dhollander van Infopunt Publieke Ruimte, “maar het belangrijkste is dat beide steden verder denken dan het reguliere omheinde speelpleintje. Vaak vergeet men dat kinderen de speelplekken of scholen  in een gemeente ook zelfstandig moeten kunnen bereiken. Het komt er dus op aan om ook doordeweekse straten aantrekkelijker te maken voor kinderen zodat zij zich hier veilig en autonoom kunnen verplaatsen. Ook met onze deelwerking Octopusplan zetten we daar sterk op in.”

Voorbeeld voor Vlaanderen

De winnaars van de Congresprijs Publieke Ruimte zijn alleszins blij met de onderscheiding. Schepen van Jeugd Greet Geypen (Mechelen): “Mechelen is een sterk groeiende stad die nieuwe – vaak jonge – gezinnen aantrekt. Ook toeristen met jonge kinderen, vinden steeds meer de weg naar onze stad. De kindvriendelijke installaties zijn een vernieuwende manier om de openbare ruimte af te stemmen op de leefwereld van de kinderen. De bespeelbare elementen integreren zich  bovendien op een goede manier in de bestaande omgeving en maken de beleving van Mechelen top. Het stadsbestuur maakt met deze installaties duidelijk dat  Mechelen een echte kinderstad is”.

Schepen Michèle Hostekint (Roeselare): "‘Ik speel met de Stad’ wil Roeselare speelser, vrolijker en kleurrijker maken voor, maar vooral door kinderen.  Een brug wordt een glijbaan, een  zitelement een dambord, het grijze pleintje bij de parking schilderen ze zelf in kleurrijke strepen.  Op een creatieve manier spelen  kinderen en jongeren met de stad, letterlijk. Zo wordt de stad niet alleen leefbaarder maar vooral een stuk plezanter."

Tom Dhollander wijst erop dat niet alle onveilige situaties voor kinderen van de baan zijn. “Mensen mogen niet verwachten dat met het uitreiken van deze prijs alle problemen in één keer opgelost zullen worden. Wat voor ons telt, is dat beide steden op een vernieuwende manier over hun openbare ruimte nadenken en daardoor een voorbeeld zijn voor andere Vlaamse steden en gemeenten.”