Colloquium en expo ‘10 jaar kwaliteitsvolle publieke ruimte in België’

 

Op 30 november vond in Brussel het eerste Belgische Colloquium Publieke Ruimte plaats. Vakorganisaties uit de drie gewesten sloegen de handen in elkaar om kennis en informatie uit te wisselen: Infopunt Publieke Ruimte (Vlaanderen), ]pyblik[ (Brussel) en Maison de l’Urbanité (Wallonië). In het jaar waarin ]pyblik[ zijn tienjarig bestaan vierde en de Prijs Publieke Ruimte voor de tiende keer werd uitgereikt, wilden de drie organisaties hun samenwerking extra in de verf zetten.  

 

Tijdens een tweetalig debat met simultaanvertaling wisselden Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck, Brussels Bouwmeester Kristiaan Borret en Josiane Pimpurniaux, directrice van de Waalse overheidsdienst Urbanisme & Architecture hun ervaringen uit. Het was duidelijk dat de manier van werken in de drie gewesten op sommige vlakken sterk verschilt, maar ook dat de ambities om aan een kwaliteitsvolle leefomgeving te werken overal sterk leven. Brussels minister van Mobiliteit en Openbare Werken Pascal Smet gaf een begeesterende speech als aanzet tot de presentatie van drie iconische publiekeruimteprojecten uit de voorbije tien jaar. Hardwin De Wever (AG VESPA) blikte terug op het Antwerpse Park Spoor Noord; Benoît Moritz stond stil bij het belang van de vernieuwing van het Flageyplein in Brussel en Bertrand Lavis sprak over de centrumvernieuwing van Marche-en-Famenne. Als kers op de taart kwamen zes navolgenswaardige realisaties uit heel België aan bod. Pittoreske dorpjes zoals Ny en Machelen-aan-de-Leie maar ook stedelijke projecten uit Brussel en Gent.  

 

Terwijl buiten de eerste sneeuw van 2017 viel, praatten de aanwezigen nog lang na over het eerste gemeenschappelijke Belgische vormingsmoment rond publieke ruimte.   De tentoonstelling over de negen projecten loopt nog tot 2 februari tijdens de kantooruren in Perspective Brussels (Naamsestraat 59).