Gemeente Kruibeke wint waterdoorlatende bestrating met Operatie Perforatie

Dinsdag 14 mei overhandigden Raf Pillaert, Product Manager Infrastructure van FEBESTRAL en Lien Braem, Account Manager bij STRADUS, hun prijs aan de gemeente Kruibeke. Deze laatste ontvangt 2 x 100m² waterdoorlatende bestratingsmaterialen om gesloten en ondoorlatende verhardingen mee te vervangen.

Parkeren voor pasja's zet publieke ruimte onder druk (opiniestuk De Standaard)

Vandaag, 23 april lanceert de startup Pasha Parking een app waarmee bewoners het openbaar domein voor hun garagepoort ter beschikking kunnen stellen als parkeerplaats. Brussel is eerst aan de beurt, nadien volgen wellicht nog andere steden. Het ei van Columbus om parkeerdruk in stadscentra weg te nemen of een gevaarlijk precedent in de privatisering van de openbare ruimte?

Succesvolle zesde editie van het Congres en Forum Publieke Ruimte

Op 12 maart vond in het ICC de zesde editie plaats van het Congres en Forum Publieke Ruimte. Met bijna 700 deelnemers brak het congres het bezoekersrecord van het vorige jaar. Het groeiend aantal deelnemers aan het evenement toont aan dat de belangstelling voor publieke ruimte leeft in Vlaanderen. Infopunt Publieke Ruimte organiseerde lezingen, workshops en excursies, reikte heel wat prijzen uit (Prijs Publieke Ruimte, Publieksprijs, Aquafinprijs en Febestralprijs) en lanceerde het gloednieuwe Praktijkboek Publieke Ruimte. Op het Forum Publieke Ruimte kon u de nieuwste innovaties voor publieke ruimte ontdekken en experts stonden klaar om u te advies te geven over uw specifiek project. Bekijk hier de sfeerbeelden.

Kortrijk wint Prijs Publieke Ruimte 2019 én Publieksprijs Publieke Ruimte

GENT, 12 maart - Elk jaar reikt Infopunt Publieke Ruimte een onderscheiding uit aan de ‘beste’ openbare ruimte van Vlaanderen en Brussel. De Prijs Publieke Ruimte is een erkenning voor goed opdrachtgeverschap en voor een kwaliteitsvol ontwerp en vakkundige uitvoering van het project. Tijdens het Congres en Forum Publieke Ruimte op 12 maart in Gent mochten burgemeester Van Quickenborne en gedelegeerd bestuurder Chris Danckaerts van De Vlaamse Waterweg de onderscheiding in ontvangst nemen voor de herinrichting van de Oude Leieboorden in Kortrijk. Naast de prijs van de jury ontving het stadsbestuur bovendien ook de Publieksprijs Publieke Ruimte.

Petitie 'Sign for my future'

Door het ontwikkelen van campagnes zoals 'Operatie Perforatie' en door structureel klimaatthema's aan bod te laten komen in onze vormingsmomenten en publicaties, zet Infopunt Publieke Ruimte zich in om mee werk te maken van de toekomst van de planeet en haar bewoners. Alle beetjes helpen, maar er is meer nodig. Daarom steunt Infopunt Publieke Ruimte de petitie 'Sign for my future'. Als alle volgers van onze facebookpagina mee ondertekenen, zetten we samen alweer een stap vooruit!

Vlaamse subsidie voor groene speelplaatsen

De groene speelplaatsen zijn in opmars. Ze zorgen voor een leuke leer- en speelomgeving, én ze vrolijken de directe omgeving rond de school in één klap op. De Vlaamse regering trekt er alvast een grote som geld voor uit.

Nieuwe opleiding Ecologische Tuin-en Landschapsinrichting (Inverde)

Een duurzaam, klimaatvriendelijk en ecologisch verantwoord ingerichte buitenruimte staat al enkele jaren hoog op de beleidsagenda’s. Hoewel er veel interesse is, zijn er niet veel professionals of tuinliefhebbers met de nodige kennis. Daarom organiseert Inverde voor de tweede keer de opleiding Ecologische Tuin-en Landschapsinrichting. Tijdens deze opleiding leer je de principes van ecologisch en klimaatvriendelijk ontwerp, aanleg en beheer toe te passen in de praktijk.

Studiedagen en workshops 'Mogelijkheden voor weginfrastructuur binnen wijzigende maatschappelijke context'

Het ontwerp van weginfrastructuur en de interactie met de omgeving beïnvloeden het gedrag van de weggebruiker. AWV en Infopunt Publieke Ruimte organiseren met de steun van BENOR twee studiedagen en workshops voor projectleiders, ontwerpers, mobiliteitsbegeleiders en verkeerskundigen. De sessies zijn bedoeld om de blik te verruimen naar een integrale visie over weginfrastructuur en de inrichtingsmogelijkheden op maat van gebruikers en omgeving. We verdiepen ons in het belang van groenbeheer, belevingstrajecten, luchtkwaliteit en soorten weggebruikers. Via workshops kan je in de namiddag zelf aan de slag om een case aan te pakken. afbeelding © Agentschap Wegen en Verkeer

Perforeert u mee? Projectoproep Operatie Perforatie tot 31 oktober

De extreme droogte tijdens de maanden juni en juli toont hoe kwetsbaar onze samenleving is voor een veranderend klimaat. Valt daar dan niets aan te doen? Operatie Perforatie wil tonen van wel – met uw hulp. Aquafin stelt 100.000 euro ter beschikking om de beste voorstellen te helpen uitvoeren. Febestral doneert tien keer 100m² waterdoorlatende bestratingen.

Memo projectoproep Publieke Ruimte 2019: deadline 30 september

Sinds 2008 nodigt Infopunt Publieke Ruimte (toen nog Steunpunt Straten) steden, gemeenten, ontwerpbureaus en private ontwikkelaars uit om projecten in te zenden voor het jaarlijkse praktijkboek Publieke Ruimte en de gelijknamige onderscheiding. Tot 30 september kunnen opdrachtgevers en ontwerpers projecten inzenden voor de twaalfde projectoproep Publieke Ruimte. De beste inzendingen worden voorgesteld in het praktijkboek Publieke Ruimte 2019 en maken kans op de Prijs Publieke Ruimte. De Prijs Publieke Ruimte 2018 ging naar Mechelen en kon op heel wat media-aandacht rekenen.

Operatie Perforatie: win 10 x 100m² waterdoorlatende bestrating

Met Operatie Perforatie vestigen Infopunt Publieke Ruimte en Aquafin de aandacht op het belang van hemelwaterinfiltratie in de bodem. Hun doel: zo veel mogelijk verharde oppervlakken vervangen zien door waterdoorlatende bestrating of een groene, natuurlijke inrichting. Aan de campagne is een wedstrijd gekoppeld voor onthardingsprojecten. Naast een financiële ondersteuning van 100.000 euro door Aquafin, voorziet FEBESTRAL 10 x 100m² waterdoorlatende verhardingen als sponsoring in natura voor de beste projecten.

Wie volgt Mechelen op? Projectoproep Publieke Ruimte 2019

Tijdens het voorbije Congres Publieke Ruimte nam een trotse burgemeester Somers de Prijs Publieke Ruimte 2018 in ontvangst. Met deze onderscheiding erkent Infopunt Publieke Ruimte niet enkel de kwaliteit van het ontwerp maar ook goed opdrachtgeverschap. Het Mechelse stadsbestuur ontving de spraakmakende onderscheiding voor de herinrichting van de centrale winkelas ‘Mechelen Boulevard’. Was u de voorbije jaren betrokken bij de realisatie of de herinrichting van een openbare ruimte waarop u fier bent? Of vindt u dat het nieuwe speelterrein of dorpsplein in uw gemeente een voorbeeld is voor anderen? Hebt u een bedrijventerrein vergroend of een erfgoedsite toegankelijk gemaakt voor het publiek? Laat het ons dan weten.

Matexi beloont meest verbindende buurtinitiatief

Matexi beloont succesvolle en beloftevolle projecten op wijk- of buurtniveau die inzetten op meer verbondenheid tussen buurtbewoners. De oproep richt zich naar buurtbewoners, verenigingen en lokale besturen. Stuur je initiatief vóór 15 april in via www.matexi-award.be.

Infopunt Publieke Ruimte en Aquafin lanceren Operatie Perforatie

Infopunt Publieke Ruimte en Aquafin lanceren Operatie Perforatie

Mechelen wint Prijs Publieke Ruimte 2018

Dinsdag 13 maart werd tijdens het jaarlijkse Congres Publieke Ruimte in het ICC Gent de spraakmakende Prijs Publieke Ruimte uitgereikt. De onderscheiding ging dit jaar naar de Stad Mechelen voor de herinrichting van de centrale as ‘Mechelen Boulevard Leeft!’. De verbinding tussen Vijfhoek en Grote Markt is een echte wandelboulevard met gezellige pleintjes en veel aandacht voor groen, water, spelelementen en fietsvoorzieningen. Mechelen mag prat gaan op de mooiste winkelstraat van het land en de jury noemt de stad een voorbeeld voor andere steden.

Winnaars FEBE Elements Awards

FEBE, de federatie van de Belgische prefabbetonindustrie, organiseert jaarlijks een prijsuitreiking voor de meest opmerkelijke betonprojecten met een glansrol voor elementen uit prefabbeton. De wedstrijd is verdeeld in vijf categorieën: Precast in Infrastructure, Precast in Landscape, Precast in Buildings, Precast in Structure en Outstanding Precast. Een onafhankelijke jury van professionals uit de bouwsector nomineert drie projecten per categorie waaruit telkens één winnaar wordt verkozen. Voor de categorieën Precast in Infrastructure, Precast in Landscape en Outstanding Precast bestond de jury uit Anne Beeldens (voorzitter), Bart Adriaens (Sweco Belgium), Carl Dejonghe (Stad Gent), Jo Van de Sype (Arcadis Belgium) en Jan Vilain (Infopunt Publieke Ruimte). De uitreiking vond plaats in Genk op 28 november 2017 in aanwezigheid van minister Kris Peeters. Lees meer over de winnaars

Agentschap Binnenlands Bestuur en Agentschap Zorg en Gezondheid zijn nieuwe Ambassadeurs Publieke Ruimte

Ambassadeurs Publieke Ruimte zijn bovenlokale overheden en overheidsinstellingen, en beroepsfederaties waarvan het werkveld nauw aansluit bij publieke ruimte. Infopunt Publieke Ruimte engageert zich om de doelstellingen, activiteiten en realisaties van zijn ambassadeurs bekend te maken bij een breder publiek. Hun betrokkenheid bij onze werking is een duidelijk signaal dat publieke ruimte over veel meer gaat dan de technische aspecten van ontwerp en inrichting van openbaar domein. Publieke ruimte is een hefboom voor ruimtelijke, maatschappelijke, ecologische en economische ontwikkeling. We zijn bijzonder verheugd om twee Vlaamse overheidsinstellingen te verwelkomen als nieuwe Ambassadeurs Publieke Ruimte.

Colloquium en expo '10 jaar kwaliteitsvolle publieke ruimte in België'

Op 30 november vond in Brussel het eerste Belgische Colloquium Publieke Ruimte plaats. Vakorganisaties uit de drie gewesten sloegen de handen in elkaar om kennis en informatie uit te wisselen: Infopunt Publieke Ruimte (Vlaanderen), ]pyblik[ (Brussel) en Maison de l’Urbanité (Wallonië). In het jaar waarin ]pyblik[ zijn tienjarig bestaan vierde en de Prijs Publieke Ruimte voor de tiende keer werd uitgereikt, wilden de drie organisaties hun samenwerking extra in de verf zetten.

Gent is nieuwe gaststad voor Congres en Forum Publieke Ruimte

Na vier succesvolle edities in Brussel en Mechelen wordt Gent vanaf 2018 de thuisbasis voor het Congres en Forum Publieke Ruimte. Net als Mechelen is de Arteveldestad toonaangevend in Vlaanderen op het vlak van openbare ruimte. Wie graag eerst het terrein grondig verkent, kan tijdens het voorcongres op 12 maart deelnemen aan wandel-, fiets- en busexcursies in en rond Gent georganiseerd door Infopunt Publieke Ruimte, de Stad Gent en de Vlaamse Landmaatschappij. Het congres zelf met complementaire vakbeurs vindt plaats op 13 maart in het International Convention Center (ICC). Een uitgebreid programma laat de deelnemers toe zich te verdiepen in alle aspecten van openbare ruimte: mobiliteit, welzijn en gezondheid, jeugd, ruimte en landschap, groen en milieu, energie en klimaat enzovoort.

Ontdek het Praktijkboek de Merode: een decennium prinsheerlijke projecten

Op 20 oktober werd de coördinatierol van Vlaanderen in het plattelandsproject de Merode overgedragen aan de provincies. VLM blijft partner van het samenwerkingsverband en zal de laatste landinrichtingsprojecten afwerken. De regionale gebiedsontwikkeling van de laatste 10 jaar zorgde voor mooiere natuurgebieden en erfgoedsites, een betere onthaalinfrastructuur, een sterker lokaal ondernemerschap en inwoners die fier zijn op hun streek. Naar aanleiding van deze overdracht geeft de Vlaamse Landmaatschappij het praktijkboek 10 jaar de Merode uit. Het praktijkboek geeft je een inkijk in projectinformatie, illustraties van ontwerpen en reflecties van burgemeesters, terreineigenaars en VLM-personeel. In opdracht van de VLM verzorgde Infopunt Publieke Ruimte de vormgeving en redactie van de unieke publicatie.

Drie bijzondere publicaties van Infopunt Publieke Ruimte

In opdracht van de Vlaamse Landmaatschappij verzorgde Infopunt Publieke Ruimte de redactie en vormgeving van twee publicaties die het gebied de Merode in de kijker zetten. Het praktijkboek '10 jaar de Merode - een decennium prinsheerlijke projecten' en het magazine over de Merode (als special bij het septembernummer van het vakblak Publieke Ruimte). Daarnaast stelt Infopunt Publieke Ruimte het voorbeeldenboek 'Groene Functionele Belevingstrajecten' voor. Het boek bevat tal van inspirerende GFB-trajecten. Ontdek de publicaties onder projectwerking op onze website.

Schrijf in voor de studiedag 'Schoolomgeving 2.0'

Op 2 oktober 2017 organiseert Infopunt Publieke Ruimte in samenwerking met het Octopusplan, de stad Leuven en de provincie Vlaams-Brabant de studiedag ‘Schoolomgeving 2.0’. Kinderen worden vandaag geconfronteerd met een gebrek aan beweging, negatieve omgevingsinvloeden zoals lawaaihinder en luchtvervuiling, gebrek aan ontmoetings- en speelruimte, edm. Een goede inrichting van de schoolomgeving vormt dé plek bij uitstek om oplossingen uit te werken voor deze problemen. Met de Schoolomgeving 2.0 werkte het Octopusteam van de Voetgangersbeweging een strategie uit hoe gemeentebesturen hun schoolomgevingen stapsgewijs kindvriendelijk kunnen maken.

Oproep: Congres Publieke Ruimte- maak het mee!

Het programma van het vijfde Congres Publieke Ruimte is gericht op een maximale interactie tussen de deelnemers: opdrachtgevers en ontwerpers, vakorganisaties en ondernemingen, geëngageerde burgers en beleidsmensen, aannemers en leveranciers en alle andere stakeholders kunnen aangeven wat zij graag aan bod willen zien komen. U kunt een concreet voorstel aanreiken voor een lezing of workshop. Maar ook vragen uit de dagelijkse praktijk waarop u graag een antwoord krijgt, kunnen aan bod komen. Heeft u inzichten die u met het publiek wilt delen? Werkte u mee aan een toekomstgericht project? Of worstelt u met een probleem waar schijnbaar niemand een antwoord op heeft? Laat het ons weten! Op 13 maart komen alle ideeën samen tijdens een congres van topniveau.

Gentse Feesten volgend jaar in maart?

Net voor de start van het bouwverlof nam Infopunt Publieke Ruimte deze week een dag lang de tijd om de koppen bij elkaar te steken met de stad Gent, vijftien ondernemingen en studiebureaus en vijf Vlaamse overheidsadministraties. Deze belangrijke vergadering was het startschot voor de vijfde editie van het Congres Publieke Ruimte volgend jaar in Gent. 2018 is een verkiezingsjaar waardoor het gerenommeerde congres een onmisbare inspiratiedag wordt voor de lokale besturen. Met het ICC als toplocatie, een vernieuwd programma, sprekers met internationale uitstraling en een verruimd Forum Publieke Ruimte met toonaangevende bedrijven wordt 13 maart 2018 ongetwijfeld een Gents feest!

Projectoproep Publieke Ruimte 2018

Sinds 2008 nodigt Infopunt Publieke Ruimte (toen nog Steunpunt Straten) steden, gemeenten, ontwerpbureaus en private ontwikkelaars uit om projecten in te zenden voor het jaarlijkse praktijkboek Publieke Ruimte en de gelijknamige onderscheiding. Het praktijkboek Publieke Ruimte is intussen een collector's item en de Prijs Publieke Ruimte is een begrip in Vlaanderen en Brussel.

Netwerk Duurzame Mobiliteit zoekt campagnecoördinator

Wijkpark De Porre onthult informatietegel 'Prijs Publieke Ruimte 2017'

Regionaal Landschap Schelde-Durme zoekt projectmedewerker 'Landschap van Erembald tot Kravaalbos'

Regionaal Landschap Schelde-Durme zoekt projectleider 'Van Steen tot Steen'

Vacature stad Aalst: mobiliteitsdeskundige

Nieuw: Databank Publieke Ruimte, de referentie voor recente realisaties in België

De nieuwe Databank Publieke Ruimte bekroont het tienjarig jubileum van het Praktijkboek Publieke Ruimte met een volledig digitaal aanbod van alle projecten die in de boeken werden gepubliceerd. Een uitgebreid overzicht van inspirerende realisaties uit heel België, inclusief alle laureaten en prijswinnaars van de afgelopen tien jaar is hier terug te vinden. De databank blijft in de toekomst aangroeien en is daardoor de referentie bij uitstek voor nieuwe realisaties in de openbare ruimte

Prijs Publieke Ruimte 2017 gaat naar Gent. Publieksprijs voor Mechelen.

MECHELEN, 30 maart – Gisteren werd tijdens het Congres Publieke Ruimte in Mechelen de spraakmakende Prijs Publieke Ruimte voor de tiende keer uitgereikt. De onderscheiding ging naar de stad Gent voor de transformatie van de voormalige textielfabriek De Porre tot een veelzijdig buurtpark. De jubileumeditie van de Prijs Publieke Ruimte kreeg extra weerklank door de uitreiking van de eerste publieksprijs Publieke Ruimte. Die ging naar Mechelen waar op een voormalig parkeerterrein in de binnenstad de Rik Wouterstuin tot stand kwam.

Waarom u zeker aanwezig moet zijn op 30 maart

Infopunt Publieke Ruimte informeert, adviseert en sensibiliseert rond kwalitatieve publieke ruimten en leefomgevingen. Dit vertaalt zich in tal van vormingsinitiatieven, een uitgebreid ledennetwerk en publicaties waaronder het jaarlijkse Praktijkboek Publieke Ruimte en sinds 2012 het kwalitatieve driemaandelijkse tijdschrift Publieke Ruimte met volwaardige Franstalige editie Cahier Espace Public. Het Congres is een uitgelezen moment om vooruit te kijken naar de toekomst van de publieke ruimte en naar de manier waarop gebruikers zich laten informeren en inspireren.Tijdens het Congres lanceert Infopunt een nieuw online platform, dé referentie voor publieke ruimte in België. Dit platform is een digitale bron van informatie en inspiratie voor alle gebruikers van de publieke ruimte.

Publieksprijs: stem op het mooiste publiekeruimteproject

Publieksprijs: stem op het mooiste publiekeruimteproject

Uw jubileumboek Publieke Ruimte ligt klaar op 30 maart

Het eerste praktijkboek Publieke Ruimte verscheen in 2008. In geen tijd kreeg het boek een cultstatus als referentiewerk voor de nieuwste ontwikkelingen en realisaties op gebied van openbare ruimte in België. Dit jaar verschijnt het boek voor de tiende keer en viert ook de Prijs Publieke Ruimte zijn tienjarig jubileum. De speciale editie van het boek bevat een retrospectieve met de winnaars van de voorbije jaren, 17 inspirerende reportages over de openbare ruimte van de toekomst en honderden afbeeldingen van recente realisaties uit heel Vlaanderen en Brussel. Samen goed voor 208 pagina’s lees- en kijkplezier. Deelnemers aan het Congres & Forum Publieke Ruimte (30 maart, Mechelen) krijgen een gratis exemplaar. Het boek kan ook aangekocht worden mits voorafgaande bestelling.

Bezoek het Forum en win 1 van de 30 exemplaren van 'Smart Cities'

Wie het Congres & Forum Publieke Ruimte bezoekt, gaat niet met lege handen naar huis. Een berg inspiratie om aan de slag te gaan en een pak nieuwe interessante contacten in uw adresboek zijn verzekerd. Bovendien ontvangt elke congresdeelnemer de jubileumeditie van het Praktijkboek Publieke Ruimte en maakt iedereen kans op één van de dertig exemplaren van het boek ‘Smart Cities – hoe technologie onze steden leefbaar houdt en slimmer maakt’ van keynote speaker Pieter Ballon. Daarin staat hoe de ideale stad er binnen tien jaar kan uitzien en vertelt de auteur hoe slim Vlaamse steden vandaag al zijn. Moeten we bang zijn voor de stad van de toekomst? U leest het in ‘Smart Cities’. Hoe kan u een exemplaar bemachtigen?

Wie zijn Erika, Leo en Pieter? Maak kennis met de keynote speakers van het Congres

Erika Van Tielen is net als vorig jaar gastvrouw van het Congres Publieke Ruimte. Zij stelt u graag voor aan keynote speakers Leo Van Broeck (Vlaams Bouwmeester) en prof. Pieter Ballon (VUB / directeur Living Labs iMinds). Na de plenaire openingssessie kiezen de deelnemers à la carte uit zestien deelsessies. Tientallen sprekers informeren u over de trends en ontwikkelingen die de publieke ruimte van de toekomst mee vorm zullen geven. Kom alles te weten over smart cities, luwteplekken, toekomstbomen, mobiele alternatieven, laadpalen, tijdelijk en collectief ruimtegebruik, cool pavements, bicycle urbanism en nog veel meer. Inschrijven aan voordeeltarief kan nog tot 15 februari.

‘GROOT BUURTENONDERZOEK’ BRENGT VLAAMS BUURTLEVEN IN KAART

VLAMING WIL WANDELEN EN FIETSEN IN GROENE STRAAT Hoe belangrijk vinden mensen de buurt waarin ze wonen? Wanneer vinden bewoners hun buurt aantrekkelijk – of net niet? Met het Groot Buurtenonderzoek peilde Infopunt Publieke Ruimte naar de manier waarop burgers hun buurt ervaren en in welke mate ze erbij betrokken zijn. Het onderzoek liep van 1 september tot 15 oktober en werd massaal gecommuniceerd via gemeentelijke informatiekanalen. Het resultaat? Een representatieve steekproef met meer dan 2600 respondenten.

Omgeving zoekt landschapsarchitect

Door de groeiende portefeuille van haar werkveld landscape design, is OMGEVING dringend op zoek naar een gepassioneerde landschapsarchitect met minimaal 5 jaar ervaring. Heb je zin om mee te werken aan de realisatie van een honderdtal uitdagende ontwerpopdrachten (parken, pleinen, straten, woonomgevingen, ..), internationale wedstrijden en offertes? Hecht je veel belang aan creativiteit, kwaliteit en innovatie van het ontwerp tot en met de realisatie?

Over de Rand, Onderzoek naar een toekomst voor de stadsrand

Vlaanderen is ruimtelijk sterk gefragmenteerd. Dat maakt het bijzonder moeilijk om duurzame antwoorden te formuleren op belangrijke maatschappelijke, ecologische en economische uitdagingen. Deze publicatie is een zoektocht naar oplossingen om deze ruimtelijke fragmentatie tegen te gaan en schetst via ontwerpend onderzoek een fascinerend toekomstbeeld voor de stadsrand. Deze stadsrand is vandaag vaak een complexe en chaotische plek. Ze heeft een lage dichtheid, een gebrekkige publieke ruimte en een mobiliteit die bijna uitsluitend gericht is op de auto.

World Habitat Day: samenhorigheid als veiligheidsgarantie

ANTWERPEN, 3 oktober – Precies 30 jaar geleden vond de eerste World Habitat Day plaats. Op de eerste maandag van oktober brengt de Verenigde Naties jaarlijks het belang van dorpen en steden onder de aandacht. World Habitat Day herinnert ons aan het basisrecht op een goede woon- en leefomgeving. De openbare ruimte is daarin een essentiële en cruciale bouwsteen. In het huidige maatschappelijke debat waarin veiligheid de boventoon voert, pleit Infopunt Publieke voor betekenisvolle publieke ruimten die ontmoetingskansen bieden aan mensen van diverse gemeenschappen, culturen, generaties en etnische achtergronden.

Vlaanderen loopt storm voor Groot Buurtenonderzoek

Bijna 2000 mensen en buurtverenigingen namen al deel aan het Groot Buurtenonderzoek dat nog tot 15 oktober loopt. De online bevraging neemt 10 minuten in beslag en kan worden ingevuld via www.buurtenonderzoek.be Gemeentebesturen kijken vol verwachting uit naar de resultaten en hebben het onderzoek van Infopunt Publieke Ruimte al massaal bekendgemaakt via de gemeentelijke website of infoblad.

Projectoproep Publieke Ruimte 2017: deadline 30 september a.s., prijsuitreiking 30 maart

Op 30 maart 2017 wordt de prijs Publieke Ruimte voor de tiende keer uitgereikt. Bij die gelegenheid verschijnt de jubileumeditie van het gekende praktijkboek Publieke Ruimte. Wellicht hebt u de afgelopen vijf jaar meegewerkt aan mooie realisaties die een plaats verdienen in deze speciale uitgave van dit naslagwerk. Infopunt Publieke Ruimte nodigt u van harte uit om een kandidaatdossier in te zenden. En wie weet, is de Prijs Publieke Ruimte 2017 voor u?

Geef het Congres Publieke Ruimte 2017 mee vorm!

Tijdens het Congres en Forum Publieke Ruimte op 30 maart 2017 in Mechelen kijken we terug op 10 jaar Prijs Publieke Ruimte. Anderzijds richten we de blik vooral op de toekomst. Welke uitdagingen staan ons de komende decennia te wachten en hoe kunnen ontwerp en inrichting van de openbare ruimte daar vandaag op anticiperen? Stel uw idee, suggestie, oplossing, voorbeeldproject voor en bouw mee aan het congresprogramma!

Groot Buurtenonderzoek brengt Vlaams buurtleven in kaart

De meeste mensen vinden de omgeving waarin ze wonen belangrijk. Nette en veilige straten, een stukje groen in de buurt, speelruimte voor kinderen en een goed contact met de buren dragen bij tot de leefkwaliteit van een buurt. Met het Groot Buurtenonderzoek doet Infopunt Publieke Ruimte research naar de manier waarop burgers hun buurt ervaren en in welke mate ze erbij betrokken zijn. Omdat de verwachte onderzoeksresultaten veelbelovend zijn, nodigden al tientallen gemeentebesturen hun inwoners uit om deel te nemen. Het onderzoek loopt van 1 september tot 15 oktober.

Septembernummer Publieke Ruimte: veiligheid

Publieke Ruimte is het enige Belgische vakblad dat openbare ruimte in al zijn aspecten onder de loep neemt. Boeiende reportages en diepgravende dossiers belichten het thema publieke ruimte telkens vanuit een andere invalshoek. Zo blijft u op de hoogte van de meest recente realisaties en ontwikkelingen in het vakgebied. In september zetten we de schijnwerpers op het thema ‘veiligheid’ en laten we u ook kennismaken met de vernieuwde inkomzone van de Antwerpse Zoo. Ontvangt u Publieke Ruimte nog niet? Neem voor 9 september een abonnement en ontvang alle nummers van 2016 én 2017!

Groot Buurtenonderzoek

De meeste mensen vinden de omgeving waarin ze wonen belangrijk. Nette en veilige straten, een stukje groen in de buurt, speelruimte voor kinderen en een goed contact met de buren dragen bij tot de leefkwaliteit van een buurt. Met het Groot Buurtenonderzoek doet Infopunt Publieke Ruimte research naar de manier waarop burgers hun buurt ervaren en in welke mate ze erbij betrokken zijn. Via een bevraging in alle Vlaamse steden en gemeenten kunnen individuele burgers, buurtverenigingen, wijkcomités en bewonersgroepen hun mening geven over de buurt waarin ze wonen.

10de praktijkboek Publieke Ruimte: projectoproep

Volgend jaar verschijnt het succesvolle praktijkboek Publieke Ruimte voor de tiende keer! Het wordt een bijzondere jubileumuitgave waaraan ook u een bijdrage kan leveren. Iedereen die de afgelopen jaren betrokken was bij de (her)inrichting van een openbare ruimte in België kan een dossier inzenden. Uit alle kandidaten selecteert een vakjury de projecten die in het boek worden voorgesteld en kans maken op de Prijs Publieke Ruimte 2017 – een lustrumeditie! Deadline voor het inzenden van projecten is 30 september. Wie een project wenst in te zenden voor het praktijkboek Publieke Ruimte kan een kandidaatdossier indienen. Een onafhankelijke vakjury maakt uit de inzendingen een evenwichtige selectie voor het tiende praktijkboek. Tevens krijgen vijf projecten een nominatie voor de prijs Publieke Ruimte 2017.

Diverse vacatures bij AG Vespa (Antwerpen)

Persbericht: "Fietshelm lost probleem niet op"

Nu de verplichting voor het dragen van een fietshelm nog maar eens op de agenda staat van de federale en Vlaamse overheid, herhalen we graag ons standpunt. “Verkeersonveiligheid los je niet op door een fietshelm te dragen, maar wel door de oorzaak aan te pakken. En daarvoor is de overheid verantwoordelijk.”

Grontmij wordt deel van Sweco om samen een nieuwe Europese marktleider te vormen

Op 1 juni 2015 kondigde Sweco aan Grontmij te willen overnemen. Op 25 september 2015 werd aangekondigd dat het aanvaardingsniveau van het bod met een ruime marge bereikt werd. De integratie van de twee bedrijven kan van start gaan al uitgangspunt voor Europa's toonaangevend ingenieurs,-advies-en ontwerpbureau. (bron:grontmij)

Afteldisplay verkeerslichten: Vlaamse primeur voor Antwerpen

Afteldisplays aan het verkeerslicht die aangeven hoe lang voetgangers nog moeten wachten zijn in heel wat buitenlandse steden gemeengoed. Ook in Brussel zijn dergelijke tellers op enkele plaatsen operationeel. Antwerpen heeft de primeur voor Vlaanderen met een installatie aan de Suikerrui. (foto: GVA)

Oproep FEBE Elements Awards 2015

De Federatie van de Betonindustrie bekroont voor de vierde maal op rij de meest prestigieuze prefab betonprojecten. U kan uw kandidatuur indienen in 4 categorieën, tot 16 oktober om 17u00.

Oproep Brussels Bouwmeester: 4 pocketparken in Bockstael

In het kader van het Duurzaam Wijkcontract Bockstael zoekt de Stad Brussel een ontwerpteam voor de aanleg van 4 pocket parks, via een onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking.

Sierlijke nieuwkomers voor het rozenperk

BEST-Select is een vereniging van Vlaamse sierboomkwekerijen die van prachtplanten een erezaak maken. Ze ontwikkelen soorten van hoge kwaliteit en brengen regelmatig verrassende nieuwigheden op de markt. De cultivars zijn niet alleen mooi, maar ook resistent en duurzaam. In het nieuwe rozengamma van BEST-Select prijkt prijswinnaar Phaedra, maar ook Monia, Arte en Nero zijn fraaie nieuwkomers voor tuinen, borders, pleinen en parken.

Septembernummer 'publieke ruimte' weldra in de bus

"Het idee dat een wagen een bezitsstuk is dat voor de deur mag stilstaan, is onhoudbaar" zegt professor stadsplanning Eric Corijn (VUB) in De Morgen. “Waarom zou je zomaar je auto voor je huis mogen parkeren? Ik mag toch ook niet zomaar overal een zitbank plaatsen?” Het pleidooi van Corijn illustreert treffend het spanningsveld tussen publieke en private ruimte. Daarover gaat het septembernummer van het vakblad ‘publieke ruimte’ dat weldra in de bus ligt. Een schoolspeelplaats die na schooltijd dienst doet als buurtpark? In Gent kan het. In Borsbeek slaan gemeentebestuur en projectontwikkelaar de handen in elkaar om de buitenruimte rond een nieuwbouwproject vorm te geven. En leasingbedrijf DLL legde rond de nieuwe hoofdzetel in Machelen een wilde tuin aan om de biodiversiteit in de omgeving te verhogen. Het zijn allemaal voorbeelden van de boeiende relatie tussen publieke en private ruimte die in het septembernummer aan bod komen.

30 september: deadline projectoproep Publieke Ruimte 2016

Wie kans wil maken op de Prijs Publieke Ruimte 2016 heeft nog tot 30 september tijd om één of meerdere projecten in te zenden. Sinds 2008 nodigt Infopunt Publieke Ruimte (toen nog Steunpunt Straten) steden, gemeenten, ontwerpbureaus en private ontwikkelaars uit om projecten in te zenden voor het jaarlijkse praktijkboek Publieke Ruimte en de gelijknamige onderscheiding. Met de prijs wil Infopunt Publieke Ruimte bouwheren en ontwerpers aanmoedigen om te investeren in duurzame en kwaliteitsvolle openbare ruimten. De jaarlijkse onderscheiding kan op heel wat belangstelling rekenen. Van woonstraat tot tijdelijke ruimte, van stationsomgeving tot stadspark, van bedrijventerrein tot recreatiedomein: alle recente realisaties kunnen meedingen naar de Prijs Publieke Ruimte 2016. De belangrijkste voorwaarden zijn enerzijds de situering in België en anderzijds de projectrealisatie na 1 januari 2011. De projectoproep Publieke Ruimte 2016 wordt afgesloten op 30 september 2015.

Tussendoortje: Humor in de openbare ruimte

De zomer is een tijd van ontspanning. Ook op onze website maken we plaats voor wat frivoliteit. In Saint-Etienne (Frankrijk) gaat kunstenaar OakOak op een creatieve manier aan de slag met de openbare ruimte.

Brussel heeft grootste voetgangersgebied van Europa (UPDATE)

Parijs mag dan wel ambiëren om fietshoofdstad van de wereld te worden, vanaf 28 juni heeft Brussel alvast het grootste voetgangersgebied van Europa. Infopunt Publieke Ruimte is verheugd met de voortrekkersrol die de stad Brussel en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest spelen op gebied van voetgangersinfrastructuur. Meer dan 100.000 mensen kwamen het nieuwe voetgangersgebied officieel ‘inwandelen’.

Antwerpen: kiezen tussen vernieuwen of verstikken?

"So much of what humankind has achieved over the past three millennia has come out of the remarkable collaborative creations that come out of cities," zegt Harvard econoom Ed Glaeser, auteur van ‘Triumph of the City’. In heel wat moderne steden wordt de manier waarop we leven en werken heruitgevonden. Met die vaststelling in het achterhoofd, gingen Urban Land Institute, Wall Street Journal en Citi op zoek naar de meest innovatieve steden ter wereld. Het lijstje bestaat uit Singapore, Amsterdam, Bangalore, Londen, Helsinki, Hong Kong, San Jose, Wenen, Kopenhagen, Rio de Janeiro, Medellin, Kaapstad, Vancouver, Santiago, Dubai, Tokio, Munchen en Seoel. “De genomineerde steden geven blijk van opmerkelijke en vooruitstrevende besluiten op het niveau van gemeentelijk leiderschap,” aldus het juryrapport. “Ze dienen als voorbeeld voor de rest van de wereld in het belang dat zij hechten aan innovatieve en duurzame planning.” Antwerpen kan bij de volgende editie evengoed in de ranking van meest innovatieve steden staan.

Woonstraten klaarstomen voor de toekomst (De Standaard Solidariteitsprijs)

Het begrip ‘speelstraten’ was al langer bekend en sinds een paar jaar hebben ook ‘fietsstraten’ een wettelijk statuut. De wereldwijde themadag ‘Parking Day’ krijgt in ons land hier en daar voet aan de grond. De nieuwe initiatieven volgen elkaar in hoog tempo op: leefstraten, toekomststraten, kindstraten, kindlinten en ga zo maar door. Stuk voor stuk alternatieve namen voor doodgewone woonstraten waar meer mee kan gebeuren – noodkreten voor de erkenning van de woonstraat als volwaardige publieke ruimte. Infopunt Publieke Ruimte ijvert voor straten en buurten waar jong en oud onbezorgd buiten kunnen komen. Waar kinderen weer touwtje springen voor de deur en waar ze veilig zelfstandig naar school kunnen. Straten op mensenmaat, elke dag, overal. Met deze boodschap doet Infopunt Publieke Ruimte mee aan De Standaard Solidariteitsprijs.

Team Brussels Bouwmeester (bMa) zoekt nogmaals uitbreiding

De bouwmeester in Brussel wordt nogmaals versterkt. De Brusselse Regering zal nu het team zelf van de bouwmeester uitbreiden met 6 nieuwe medewerkers en toont zo haar ambitie voor het beleid van stadsontwikkeling in Brussel. Er werd eveneens beslist om verschillende administraties en instellingen samen te brengen in een nieuwe organisatiestructuur. Na de aanwervingen voor het Kanaalteam, worden nu bijkomende nieuwe medewerkers gezocht voor in het team van de bouwmeester: 5 projectleiders en 1 communication & office manager. De bouwmeester heeft als belangrijkste opdracht de kwaliteit te bewaken van ruimtelijke projecten in Brussel, zowel op het vlak van architectuur, stedenbouw en publieke ruimte, en in alle onafhankelijkheid.

Vlaams Bouwmeester 2.0 komt eraan

Op 19 juni keurde de Vlaamse regering, op voorstel van minister-president Geert Bourgeois, de conceptnota voor het vernieuwd Vlaams Bouwmeesterschap goed. Deze nota beschrijft de centrale missie en taakstelling van de Vlaams Bouwmeester en haar/zijn team, en omvat ook de krachtlijnen voor het functieprofiel en de selectieprocedure voor de volgende Bouwmeester. Op basis hiervan zal na de zomer een oproep tot kandidaatstelling worden gelanceerd.

Tuinen kunnen meer bijdragen aan milieu

Bart Backaert, hoofd van de groendienst in Aalst, pleit ervoor om tuinen minder te onderhouden als 'groene woestijnen' en op die manier bij te dragen aan meer milieukwaliteit. In september besteedt het tijdschrift 'publieke ruimte' ruim aandacht aan de relatie tussen private en publieke ruimte. Alvast iets om over na te denken. Lees het volledige artikel op de website van Het Laatste Nieuws: http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-aalst/hoofd-van-groendienst-pleit-voor-belasting-op-gazon-a2361065/

Antwerpen experimenteert met Toekomststraat

De ‘toekomststraat’ is een experiment waarin bewoners en handelaren hun straat samen volledig onder handen nemen en tijdelijk ombouwen tot hun ideale, leefbare en kindvriendelijke droomstraat. Dit met zeer bescheiden financiële middelen. Het doel van dit experiment is om te tonen en te ervaren dat een andere benadering van de straat en de openbare ruimte mogelijk is. Veel dialoog en samenwerking tussen buren, handelaren en de stad/district kan een straat een pak aangenamer maken. Telkens wordt vertrokken vanuit de specifieke noden en behoeften van de bewoners en handelaren zelf.

Wienerberger toont mooiste realisaties in video

Kleiklinkerfabrikant Wienerberger heeft de afgelopen jaren meegewerkt aan tal van mooie realisaties. De mooiste projecten in de publieke ruimte, maar ook in private tuinen zijn samengebracht in een online film. U ziet er ondermeer het dorpsplein van Nieuwmoer (Kalmthout) en het golfterrein van Koksijde. De projecten worden deskundig becommentarieerd door de ontwerpers zelf. Klik op het pijltje om naar de video te gaan.

Dynamische ledverlichting voor watertoren Bredene

De watertoren van Bredene is een iconisch monument voor deze Belgische kustgemeente. Deze 50 m hoge toren, eigendom van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW), dateert van 1956 en is een landmark in deze regio, zichtbaar van kilometers in het rond. Om de zichtbaarheid van dit monument ’s nachts te versterken, besliste de gemeente om de verlichting te vervangen door een dynamische, energiearme ledverlichtingsoplosssing. In samenwerking met Eandis werd geopteerd voor de ledoplossing van Schréder die toelaat het energieverbruik met meer dan 70% te verminderen en de investering terug te verdienen op 4 jaar. Bovendien zorgt deze ledoplossing voor een beperking van het onderhoud, wat gezien de hoogte van het monument een beslissende factor was in de keuze voor deze technologie. De toren wordt van boven naar onder verlicht met SCULPflood 60 door middel van een smalle witte bundel te verspreiden terwijl de bovenste ring verlicht wordt met SCULPline RGBW die in staat is een lichtspel te scheppen. Het momument is sterk aanwezig in het nachtelijk landschap en is dan ook een lokaal baken. In totaal werden 24 SCULPflood 60 geïnstalleerd op de toren en 16 SCULPline op de bovenste ring. De gemeente is enthousiast over de mogelijkheden die deze nieuwe verlichtingsoplossing biedt en de energiebesparing die ze zal opleveren. De inwoners zijn gecharmeerd door de nachtelijke sfeer die door de opwaardering van dit monument is ontstaan. Klik op het pijltje voor meer foto’s en een video. © Nieuwsbredene.be

Ringland pakt uit met veelbelovende vooruitzichten

Tijdens een voorstelling op 27 en 28 april legt Ringland de concrete plannen en resultaten op tafel van verder onderzoek naar de mogelijkheden om de Antwerpse Ring te overkappen. Het onderzoek werd gevoerd door studiebureaus Vectris en Omgeving (allebei partners van Infopunt Publieke Ruimte), Idea Consult en VITO. Uit de berichtgeving in de media blijkt dat de resultaten van een overkapping volgens het concept van Ringland bijzonder positief zouden zijn, zowel op vlak van volksgezondheid (luchtkwaliteit), mobiliteit, ruimtelijke ontwikkeling en vastgoedontwikkeling. In het juninummer van het vakblad 'publieke ruimte' leest u er meer over.

Persbericht n.a.v. zone 30 in Gent

Infopunt Publieke Ruimte – het kenniscentrum van de Voetgangersbeweging – is bijzonder tevreden over de invoering van een zone 30 in het Gentse stadscentrum. De organisatie ziet voordelen die veel verder reiken dan verkeersveiligheid, maar duwt het Gentse stadsbestuur ook enkele aandachtspunten onder de neus. “Wereldwijd blijkt dat steden die voetgangers, fietsers en openbaar vervoer op de eerste plaats stellen, daar economisch en demografisch de vruchten van plukken,” zegt Tom Dhollander van Infopunt Publieke Ruimte. ”Kijk naar Barcelona en Vitoria met het concept ‘super blocks’, waar volledige wijken autovrij worden gemaakt ten voordele van bewoners, middenstand en horeca.” In zowat alle Europese landen trekken vooruitstrevende steden uitdrukkelijk de kaart van de publieke ruimte als hefboom voor citymarketing en leefkwaliteit: Zürich, Lyon, Kopenhagen, Glasgow, Freiburg, Wenen, … Recent maakte Parijs nog zijn ambitie bekend om fietshoofdstad van Europa te worden. Gent zette enkele decennia geleden reeds het belang van openbare ruimten hoog op de agenda en heeft die beleidsvisie consequent volgehouden. “Van alle Vlaamse centrumsteden is Gent wat ons betreft hard op weg om de referentiestad voor publieke ruimte te worden, evenwaardig aan bijvoorbeeld Kopenhagen of Lyon,” stelt Dhollander. “Het gaat immers om veel meer dan de aanleg van straten of pleinen: vanuit een globale visie over de openbare ruimte worden kruisverbanden gelegd met andere beleidsdomeinen zoals mobiliteit, citymarketing, volksgezondheid en klimaat. De invoering van een zone 30 in het stadscentrum is dan ook niet louter een mobiliteitsmaatregel.” Toch waarschuwt Infopunt Publieke Ruimte dat er nog werk aan de winkel is. “Een logische volgende stap zou zijn om binnen de zone 30 de openbare ruimte ook effectief in te richten op maat van langzamer verkeer. Gent heeft nu al het grootste voetgangersgebied van België en een sterke traditie op vlak van hernieuwing van publieke ruimten. We hebben er dan ook alle vertrouwen in dat de herkenbaarheid van de zone 30 niet beperkt wordt tot het plaatsen van verkeerssignalisatie, maar ook bij de inrichting het openbaar domein tot uiting komt.” Infopunt Publieke Ruimte heeft nog een advies voor het stadsbestuur in petto. Bij de invoering van de zone 30 in Leuven werd meteen ook besloten om heel wat zebrapaden te verwijderen, aangezien die in een zone 30 niet verplicht zijn. Daarop was veel kritiek vanuit de belangenorganisaties voor senioren en minder mobiele personen. “De zichtbaarheid van veilige oversteekplaatsen in een zone 30 blijft cruciaal”, zegt Dhollander. “Niet alleen senioren en slechtzienden hebben nood aan een visueel duidelijke markering, maar zebrapaden zijn ook een essentieel houvast voor kinderen om zich op een veilige manier zelfstandig te verplaatsen. We vragen het stadsbestuur dan ook om maximaal aandacht te hebben voor de veiligheid van voetgangers, zeker zolang het straatprofiel nog niet is aangepast naar lagere snelheden.”

Mobipunt 4 Fonteinen in Vilvoorde gelanceerd

Mobipunten zijn knooppunten voor verschillende vervoerswijzen op buurtniveau. Een mobipunt bestaat minimaal uit enkele parkeerplaatsen voor autodelen, fietsparking en een nabije halte van openbaar vervoer. Een jaar geleden lanceerden Autodelen.net en Taxistop het concept mobipunten in Vlaanderen. Ook Infopunt Publieke Ruimte stapte mee op de kar aangezien de ruimtelijke integratie en inplanting van deze mobipunten alsook de inrichting ervan, kritische succesfactoren zijn voor het welslagen. Mobipunten en kwaliteitsvolle publieke ruimte gaan hand in hand.

Dossiers Tijdschrift Publieke Ruimte 2018

Voor het Tijdschrift Publieke Ruimte wacht alweer een boeiende jaargang. De dossiers voor 2018 werden inmiddels vastgelegd en beloven alweer heel wat nieuwe inzichten te bieden.

Nieuwe Privacywet: schrijf u opnieuw in voor onze nieuwsbrief

Jan Gehl op bezoek (korting voor Infopunt leden)

Op 6 september stelt de gezaghebbende Deense architect Jan Gehl in Mechelen de Nederlandstalige versie van zijn boek ‘Steden voor mensen’ (Cities for people) voor. Leden en partners van Infopunt Publieke Ruimte krijgen een mooie korting bij inschrijving en ontvangen een exemplaar van het spraakmakende boek.

Congres Publieke Ruimte op 30 maart 2017 in Mechelen: oproep voor bijdragen

Het vierde Congres Publieke Ruimte vindt plaats op donderdag 30 maart 2017 in congrescentrum Lamot, Mechelen. Vanaf volgend jaar krijgt het jaarlijkse evenement een vaste referentiedatum: de laatste donderdag voor de paasvakantie. In het verlengde van tien jaar projectoproep Publieke Ruimte, blikt het Congres Publieke Ruimte vooruit naar de toekomst. Welke uitdagingen staan ons de komende decennia te wachten en welke rol speelt de inrichting van publieke ruimten om hier antwoorden op te bieden? Hoe kunnen lokale besturen, wegbeheerders en andere opdrachtgevers zich vandaag oriënteren om openbare ruimten aan te leggen die de komende decennia ‘futureproof’ zijn? Welke tendensen en ontwikkelingen op vlak van publieke ruimte staan vandaag nog in de kinderschoenen, maar zullen in de komende tien, twintig, dertig jaar gemeengoed zijn? U kan zelf voorstellen indienen voor lezingen, workshops, projectpresentaties en andere bijdragen die het programma van het Congres Publieke Ruimte 2017 mee vorm kunnen geven.

Mechelen en Roeslare winnen congresprijs 'De bonus van publieke ruimte'

Donderdag vond in Mechelen het jaarlijkse Congres Publieke Ruimte plaats, een ontmoetingsmoment voor iedereen die professioneel betrokken is bij het ontwerpen en inrichten van openbare ruimten. Congresorganisator Infopunt Publieke Ruimte zette de stadsbesturen van Mechelen en Roeselare in de bloemetjes omwille van de kindvriendelijke inrichting van hun openbare ruimte.

'Het ideale straatprofiel' wint Prijs Publieke Ruimte 2016

Donderdag vond in Mechelen het jaarlijkse Congres Publieke Ruimte plaats, een ontmoetingsmoment voor iedereen die professioneel betrokken is bij het ontwerpen en inrichten van openbare ruimten. Infopunt Publieke Ruimte reikte er de spraakmakende Prijs Publieke Ruimte uit aan het ontwerperscollectief Bieke Van Hees en LAMA Landscape Architecture. In het verleden ging de prijs steeds naar een gerealiseerd project. Dit jaar kent de jury de onderscheiding toe aan een inspirerend idee dat de sleutel aanreikt om heel wat Vlaamse straten op een betere manier in te richten.

Terugblik op Congres en Prijs Publieke Ruimte 2016

Infopunt Publieke Ruimte kijkt tevreden terug op het derde Congres Publieke Ruimte dat op 19 mei in Mechelen plaatsvond. Ruim 120 deelnemers bogen zich over het terugverdieneffect van publieke ruimte voor andere sectoren en beleidsdomeinen zoals ecologie, stadsontwikkeling, lokale economie, waterbeheer en citymarketing. De Prijs Publieke Ruimte 2016 ging dit jaar naar een buitengewoon project dat een voorafspiegeling is van toekomstgerichte straatinrichting.

Laatste nominatie gaat naar Gent

Op 19 mei, tijdens het Congres Publieke Ruimte, wordt de winnaar bekend gemaakt van de spraakmakende Prijs Publieke Ruimte. De jury selecteerde vijf genomineerden uit meer dan 60 ingezonden projecten. Elke maand maken we via onze digitale nieuwsbrief één laureaat bekend. Na het dorpsplein van Heindonk (Willebroek), de Canal Swimmers Club (Brugge) en École 9+11 (Vorst),‘het ideale straatprofiel’ gaat de laatste nominatie naar het Coupurepark Gent. (afbeelding © Abscis Architecten)

Veelbelovend congres met gratis praktijkboek

Met een keynote speech door UN Habitat (Verenigde Naties), een virtual reality stand met uitzicht vanaf de Sint-Romboutstoren en keuze uit 16 parallelsessies belooft het derde Congres Publieke Ruimte opnieuw een schot in de roos te worden. De sessies worden ingevuld in volgorde van inschrijving en wie er vroeg bij is heeft de meeste keuze. Een mooi gevuld Forum Publieke Ruimte toont het nieuwste aanbod van toonaangevende ondernemingen en organisaties.

Programma en inschrijvingen Congres Publieke Ruimte

Op 19 mei vindt in Mechelen het derde Congres Publieke Ruimte plaats. Na een verwelkoming door schepen Greet Geypen (stad Mechelen) en Tom Dhollander (Infopunt Publieke Ruimte) staan twee topsprekers garant voor een boeiende voormiddag. Frédéric Saliez (UN Habitat Office for Europe and European Institutions) en Annemieke Molster (Molster Stedenbouw) geven hun visie op de bonus van publieke ruimte. Tijdens de parallelsessies kiezen de congresdeelnemers uit een brede waaier aan thema’s (economisch, ecologisch, maatschappelijk, stedenbouwkundig) en formules (lezingen, workshops, denktanks, praktijksessies). Dagvoorzitter Erika Van Tielen leidt het congresprogramma in goede banen. Als kers op de taart is er de uitreiking van de Prijs Publieke Ruimte. Redenen genoeg om erbij te zijn!

Voorjaarsactie 'Doorlopende straten' (verkeersbord F45b)

‘Doorlopende straten’ zijn straten die voorzien zijn van een verkeersbord F45 (doodlopende straat) maar die in werkelijkheid doorlopen voor voetgangers en fietsers. Om die straten herkenbaar te maken, is het verkeersbord F45b opgenomen in de wegcode. Sinds de invoering in de wegcode ontstaat in Vlaanderen stilaan een netwerk van doorlopende straten. Vele gemeenten hebben echter een achterstand met het aanpassen van hun verkeersborden. Dit is jammer want zo blijft er voor voetgangers en fietsers onduidelijkheid op het terrein. Met de voorjaarsactie ‘Doorlopende straten’ neemt Infopunt Publieke Ruimte de taak op zich om deze gemeenten te ondersteunen. Lokale besturen die lid worden, krijgen een GIS-kaart en een straatnamenlijst van alle aan te passen F45 verkeersborden op hun grondgebied inclusief een stickerpakket om de borden op een legale manier om te vormen.

Congres Publieke Ruimte: programma van topniveau

Het jaarlijkse Congres en Forum Publieke Ruimte staat met stip in de agenda van alle belangstellenden die betrokken zijn bij planning, ontwerp, inrichting en beheer van openbare ruimten. Vanuit de invalshoek ‘publieke ruimte’ legt het congresprogramma kruisverbanden met andere vakgebieden en beleidsdomeinen. Dit jaar gaat aandacht naar de bonus van publieke ruimten. Het congresthema gaat in op het rendement of terugverdieneffect van publieke ruimten. Daarbij gaat aandacht naar economie (werkgelegenheid, citymarketing, middenstand, …), stedenbouw (kernontwikkeling, immobiliën, mobiliteit, …), ecologie (natuurontwikkeling, waterbeleid, biodiversiteit …) en maatschappij (gezondheid, sociale cohesie, duurzame ontwikkeling, jeugd,…).

École 9+11b Vorst genomindeerd voor Prijs Publieke Ruimte 2016

Op 19 mei, tijdens het Congres Publieke Ruimte, wordt de winnaar bekend gemaakt van de spraakmakende Prijs Publieke Ruimte. De jury selecteerde vijf genomineerden uit meer dan 60 ingezonden projecten. Elke maand maken we via onze digitale nieuwsbrief één laureaat bekend. In januari gingen de honneurs naar het dorpsplein van Heindonk (Willebroek) en in februari lieten we u kennismaken met het Brugse project ‘Canal Swimmers Club’. Deze maand gaat de nominatie naar Brussel en meer bepaald ‘Ecole 9 + 11b’ in Vorst.

Voorjaarsactie 'Doorlopende straten'

‘Doorlopende straten’ zijn straten die voorzien zijn van een verkeersbord F45 (doodlopende straat) maar die in werkelijkheid doorlopen voor voetgangers en fietsers. Om die straten herkenbaar te maken, is het verkeersbord F45b opgenomen in de wegcode. Vele gemeenten hebben echter een achterstand met het aanpassen van hun verkeersborden. Met de voorjaarsactie ‘Doorlopende straten’ neemt Infopunt Publieke Ruimte de taak op zich om deze gemeenten te ondersteunen. Lokale besturen die zich aanmelden, krijgen een GIS-kaart en een straatnamenlijst van alle aan te passen F45 verkeersborden op hun grondgebied inclusief een stickerpakket om de borden op een legale manier om te vormen.

Presentaties Dag van de Openbare Ruimte online

Tijdens de jaarlijkse vakbeurs ‘Dag van de Openbare Ruimte’ coördineerde Infopunt Publieke Ruimte op verzoek van beursorganisator ExpoProof zoals gebruikelijk een gesmaakt lezingenprogramma. Samen met onze partners Kubiekeruimte, Maison de l’Urbanité, Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw en pyblik nodigden we een aantal toonaangevende sprekers uit in zaal 1. De presentaties zijn vanaf nu raadpleegbaar op onze website.

Canal Swimmers Club (Brugge) genomineerd voor Prijs Publieke Ruimte 2016

De tweede nominatie voor de Prijs Publieke Ruimte 2016 gaat naar de installatie ‘Canal Swimmers Club’ in Brugge. In het kader van de triënnale Brugge werkten Atelier Bow-wow en Architectuuratelier Dertien12 samen aan het tijdelijke project voor de Canal Swimmer’s Club: een nieuwe multifunctionele publieke ruimte voor ontmoeten, relaxen, zonnebaden en zelfs te zwemmen in de Brugse reien. . Enerzijds vergroot dat de openbare ruimte in een druk toeristisch stadscentrum, anderzijds staan de zwemmers symbool voor de verbeterde waterkwaliteit. Het platform is zo ontworpen dat het iedere toekomstige zomer opnieuw kan worden opgebouwd.

Praktijkboek Publieke Ruimte 2016 staat in de steigers!

Uit meer dan zestig kandidaturen selecteerde onze vakjury 35 projecten voor het praktijkboek Publieke Ruimte 2016. Intussen zijn eindredactie en layout volop bezig om er opnieuw een mooi naslagwerk van te maken. De cover laten we alvast op u los. Benieuwd naar de inhoud? Kom dan naar het Congres Publieke Ruimte op 19 mei in Mechelen, waar elke deelnemer een gratis exemplaar ontvangt.

2016: De bonus van publieke ruimte

Infopunt Publieke Ruimte wenst u een gezond en voorspoedig nieuw jaar. Wij zorgen alvast voor een goedgevuld programma met onder meer het Congres Publieke Ruimte, een nieuw praktijkboek, vier spraakmakende dossiers in het tijdschrift Publieke Ruimte en een inspirerende projectendatabank op onze website.

Dorpsplein Heindonk genomineerd voor Prijs Publieke Ruimte 2016

Op 19 mei, tijdens het Congres Publieke Ruimte, wordt de winnaar bekend gemaakt van de spraakmakende Prijs Publieke Ruimte. De jury selecteerde vijf genomineerden uit meer dan 60 ingezonden projecten. Elke maand maken we via onze digitale nieuwsbrief één laureaat bekend. De eerste nominatie gaat naar het dorpsplein van Heindonk (Willebroek).

Volg ons vanaf nu op facebook!

Dagelijks rolt er bij Infopunt Publieke Ruimte interessant nieuws binnen over alles wat met openbare ruimten te maken heeft: nieuwe realisaties, beleidsmaatregelen, productinnovaties, nieuwe publicaties, burgerinitiatieven en gewoon leuke faits divers. Wil je op de hoogte blijven? Volg ons dan op Facebook en je zit op de eerste rij!

Belg ligt niet wakker van prestige van buurt, wel van netheid en voorzieningen

Franstaligen willen in hun buurt vooral een harmonie aan architectuurstijlen; Vlamingen willen vooral hun zin doen als het op bouwen aankomt. Dat blijkt uit een bevraging die Matexi zopas deed bij 1500 Belgen. De buurtontwikkelaar wil daarmee te weten komen hoe belangrijk Belgen hun buurt vinden. In bepaalde gevallen zelfs belangrijker dan hun eigen huis, zo blijkt.

Eerste natuurbegraafplaats in Vlaanderen

Op 29 oktober gaf Minister Schauvliege officieel het startschot voor de eerste natuurbegraafplaats in Vlaanderen. Het gaat om een pilootproject. Het doel is om in kader van het concept natuurbegraafplaatsen een specifieke locatie in het gebied van het Agentschap voor Natuur en Bos in het Nationaal Park Hoge Kempen in Rekem-Lanaken als testcase te onderzoeken. Op deze manier kan nagegaan worden met welke randvoorwaarden en knelpunten er rekening moet gehouden worden indien op een bepaalde locatie een natuurbegraafplaats zou ingericht worden. Zo kan deze testcase als uitgangspunt dienen zowel voor andere ANB gebieden alsook voor gebieden van andere partners.

Toelichting studies over klimaatadaptatie en gezondheid in stedelijke context

Vormingssessie voor alle mensen van Ruimte Vlaanderen en genodigden. De klimaattop is in volle gang. De wereldleiders maken afspraken over de doelstellingen om de opwarming van de aarde tegen te gaan, mitigatie. Het ruimtelijk antwoord dat we daarop kunnen geven is het verhogen van het ruimtelijk rendement, één van de kerngedachten uit het BRV in ontwikkeling. Stedelijke ontwikkeling is ondermeer relevant als het gaat om het vermijden van verplaatsingen. Omdat we niet zeker zijn dat we de klimaatopwarming tijdig kunnen keren, is er echter ook nood aan adaptatie, het omgaan met de mogelijke gevolgen. Recent afgerond onderzoek heeft net die adaptatie als onderwerp. Naast de meer vertrouwde thema’s als beperken van overstromingsrisico’s, komen ook andere fenomenen aan bod.

Themadag 'woonstraten', 30 november Bijloke Gent

Studienamiddag vestigt aandacht op gebruiksmogelijkheden van publieke ruimte in de nabije omgeving. Wanneer openbare ruimten het nieuws of de vakpers halen, gaat het meestal om grootschalige of prestigieuze projecten: winkelstraten, stationspleinen, de herinrichting van stads- en dorpscentra, … Terecht, want dergelijke plaatsen zijn het visitekaartje van een stad of gemeente. Toch zijn dit niet de openbare ruimten waarmee de meeste mensen het eerst in contact komen wanneer ze hun voordeur verlaten. Voor veel mensen is hun eigen straat de belangrijkste publieke ruimte – in positieve of negatieve zin. Kunnen kinderen er veilig buiten spelen? Is er groen? Kan je er parkeren? Zijn er mogelijkheden om de buren te leren kennen? Loopt de kelder niet onder wanneer het onweert? Tijdens de themadag woonstraten gaat de aandacht naar de vele functies en inrichtingsmogelijkheden van doordeweekse straten in Vlaanderen. De themadag wordt georganiseerd door Infopunt Publieke Ruimte in samenwerking met de Stad Gent en vindt plaats op maandagnamiddag 30 november in De Bijloke, Gent.

De Taaltuin genomineerd voor European Language Label

In 'publieke ruimte' nr. 13 (maart 2015) kon u een artikel lezen over de Taaltuin in het Rotterdamse Spartapark. Het project is genomineerd voor European Language Label. Dit Europees Talenlabel is een onderscheiding die nieuwe initiatieven voor taalontwikkeling stimuleert, nieuwe taalonderwijsmethoden beloont en regionale en minderheidstalen onder de aandacht brengt. Dit label wordt uitgereikt aan het meest innovatieve taallesproject.

Groene transformatie voor begraafplaats Itterbeek

Na het positief onthaalde pilootproject op de begraafplaats Sint-Gertrudis-Pede werd deze zomer de begraafplaats van Itterbeek ingegroend. Door de omschakeling van grindbegraafplaats naar een parkbegraafplaats is een volledig pesticidenvrij onderhoud mogelijk.

Wedstrijd: FEBE Elements Awards 2015

De Federatie van de Betonindustrie bekroont voor de vierde maal op rij de meest prestigieuze prefab betonprojecten. U kan uw kandidatuur indienen in 4 categorieën, tot 16 oktober om 17u00.

WEDSTRIJD: win 2 duotickets voor de film "Leuven Autovol & Autovrij"

“Leuven Autovol & Autovrij” is een historische documentaire over de geschiedenis van de stedelijke mobiliteit en meer bepaald op het effect van massaal autoverkeer op het uitzicht en infrastructuur van de stad. De film overspant een geschiedenis van 140 jaar en vertelt hoe Leuven evolueerde van een rustige plek waar het openbare leven zich helemaal op straat afspeelde naar een een onleefbare en door overvloedig autoverkeer verstikte stad, om daarna opnieuw een voorloper te worden in het autovrij of autoluw maken van het centrum. Die slingerbeweging, van autovrij naar autovol en dan opnieuw richting autovrij, is de rode draad in een film. Infopunt Publieke Ruimte geeft twee duotickets weg voor de avant-première op 9 september om 20u in Leuven. De voorstelling vindt plaats in Kinepolis (Bondgenotenlaan). Lees verder

Enquête: station Leuven als vervoersknooppunt

Het Leuvense station is een knooppunt waar treinen, bussen, fietsen, taxi's, auto's, fietsen en wandelaars aankomen en vertrekken. De bedoeling van een station of een knooppunt is dat mensen er vlot kunnen overstappen. Maar wat betekent dat? En hoe scoort het station van Leuven op dit thema? Wat vind je goed en wat kan beter?

Rotor lanceert Opalis Challenge - ideeënoproep

Rotor breekt een lans voor hergebruik in architectuur, design en landschapsarchitectuur, als alternatief voor de consumptie van nieuwe materialen. In die context lanceert de organisatie een wedstrijd: de Opalis Challenge. De Opalis Challenge is geen prijs die uitgereikt wordt aan een gerealiseerd ontwerp, het is een ideeënoproep. De organisatoren stellen bij aanvang van de wedstrijd vijf loten gerecupereerde materialen ter beschikking. Deelnemers aan de wedstrijd zenden een voorstel in voor de realisatie van een project met één van die vijf materialen. De inzender van het beste idee per materiaal wint het betrokken lot, en kan aldus zijn/haar project realiseren met een uniek materiaal. De Challenge richt zich tot ontwerpers, (zelf)bouwers, bouwheren en vakmannen. Particulier, student of professional, iedereen maakt kans. Van belang is dat de toepassing van het materiaal tegemoet komt aan een werkelijke en betekenisvolle nood, en dat de inzender kan aantonen dat hij het project tot een goed eind kan brengen. De lancering van de wedstrijd gaat gepaard met een grondige update van de website Opalis.be, waarop Rotor alle verkopers van tweedehands bouwmaterialen oplijst. Klik op het pijltje voor meer info.

Congres Publieke Ruimte 2018, 13 maart in Gent

Op 30 maart vond voor de derde en voorlopig laatste keer het Congres Publieke Ruimte plaats in Mechelen. Burgemeester van Mechelen, Bart Somers, overhandigde de sleutel van hét congres plechtig aan Sven Taeldeman, schepen van de Stad Gent. We kunnen u dan ook met fierheid aankondigen dat op 13 maart 2018 het congres voor 3 jaar doorgaat in het International Convention Center (ICC) in Gent. We nodigen alle geïnteresseerden uit om samen te werken. Heel wat partijen (overheid, privé en organisaties) hebben hun medewerking aan de volgende editie alvast toegezegd. Binnenkort verneemt u hierover meer. Heeft u ook interesse om een bijdrage te leveren of wilt u als bedrijf betrokken worden? Neem dan alvast contact op.

Nomineer je favoriete plek als Great Public Space

Project for Public Spaces (PPS) is de Amerikaanse evenknie van Infopunt Publieke Ruimte. De organisatie doet onderzoek naar de succesfactoren om tot kwaliteitsvolle publieke ruimten te komen. Via een wereldwijde oproep kan iedereen zijn favoriete straat of plek nomineren als 'Great Public Space'.

Omgeving zoekt stedenbouwkundig ontwerper

OMGEVING is dringend op zoek naar een gedreven junior stedenbouwkundig ontwerper. Jij zal in ons team voornamelijk meewerken aan het uitwerken van stadsprojecten, stedenbouwkundige ontwerpen, masterplannen en haalbaarheidsstudies. In de multidisciplinaire teams sta je mee in voor het ontwerpend onderzoek op stads-, wijk-, bouwblok- en perceelsniveau.

Burgers toveren hun straat om tot museum

In navolging van ondermeer Gent en Genk, gaat nu ook Antwerpen aan de slag met MIOS. Het doel van Museum In Onze Straat: een gigantisch museum creëren gespreid over heel de Stad Antwerpen en haar districten boordevol kleine kunstwerkjes van buurtbewoners…MIOS geeft straatbewoners het materiaal in handen om in hun eigen straat een mini-museum te organiseren en op die manier kleine ontmoetingen te stimuleren en aanleiding te geven tot gesprek en onderlinge kennismaking.

De voordelen van buiten spelen

Vandaag is het Buitenspeeldag. Toch zien we steeds minder kinderen op straat, in parken of op pleintjes spelen. Buiten spelen heeft nochtans een aantal voordelen, zowel op sociaal als op cultureel en lichamelijk vlak. Kind en Samenleving wijst in een interessant artikel in De Morgen op de waarde van buiten spelen voor het kind. (Foto: Neerlandpark, Wilrijk © AG Vespa Antwerpen / Grontmij)

Vacature Regionaal Landschap Schelde-Durme: projectleider Schelde Sterk Merk

Regionaal Landschap Schelde - Durme (RLSD) wil samen met diverse partners uit de streek elke inwoner overtuigenvan de waarde van natuur en landschap binnen haar werkingsgebied. Dit realiseren wij door het brede publiek te betrekken bij concrete acties. Tegelijkertijd ontwikkelt het Regionaal Landschap een platform waar verschillende maatschappelijke groepen uit de streek elkaar ontmoeten om ideeën uit te wisselen. Dat doen wij samen met landbouwers, natuur- en milieubeschermers, recreanten, gemeentebesturen en streekverenigingen. Iedereen verdient een stem in het overleg rond de toekomst van onze streek! Momenteel zijn wij voor onmiddellijke indiensttreding op zoek naar een extra collega om deze missie mee waar te maken.

Masterplan De Tuinen van Puurs wordt gelanceerd: stedenbouw met tuinen.

Het Nederlands-Belgisch team plusoffice architects - DELVA Landscape Architects presenteren het Masterplan ‘De tuinen van Puurs’. Hun voorstel kwam als winnaar uit de bus binnen de open oproep procedure van de Vlaams bouwmeester, waarop meer dan 60 internationale teams inschreven. De gemeente Puurs heeft als opdrachtgever de ambitie om de ontwikkeling van het centrum verder te zetten tot een aantrekkelijk en kwalitatief woon- en leefcentrum op schaal van Puurs. Daarbij staat de publieke ruimte centraal als ondersteuning van het wonen, de horeca, het ontmoeten en het recreëren. Het Masterplan ‘De tuinen van Puurs’ richt zich op het uitwerken van een samenhangend stedenbouwkundig en landschappelijk concept voor vier projectgebieden in Puurs waarbij de tuin als informele ontmoetingsruimte een nieuwe context wil zijn.

Parckfarm Brussel wint Prijs Publieke Ruimte 2015

Het Brusselse project Parckfarm ontving de jaarlijkse prijs Publieke Ruimte van Infopunt Publieke Ruimte. Het project werd door een vakjury geselecteerd uit ruim vijftig kandidaten. Met de jaarlijkse prijs zet Infopunt Publieke Ruimte de opdrachtgever van de beste realisatie op vlak van openbare ruimte in de bloemetjes. Martine Cantillon en Serge Kempeneers ontvingen samen met de curatoren van het project de trofee tijdens het Congres Publieke Ruimte op 3 maart in Mechelen. Volgens Infopunt Publieke Ruimte vertaalt het project helemaal de doelstellingen van de organisatie.

Praktijkboek Publieke Ruimte 2015

Het alom bekende praktijkboek Publieke Ruimte van Steunpunt Straten is een referentiewerk voor iedereen die betrokken is bij planning, ontwerp, inrichting en beheer van openbare ruimten. Het boek verschijnt voor de achtste keer. De nieuwe uitgave bevat een overzicht van recent gerealiseerde projecten in België, een katern van het Agentschap voor Natuur en Bos, een katern van de Vlaamse Milieumaatschappij en een reeks artikels en reportages aansluitend bij het congresthema ‘water’. Het boek is EXCLUSIEF verkrijgbaar tijdens het Congres en Forum Publieke Ruimte en is GRATIS voor bezoekers van het congres en het forum. Achteraf is het praktijkboek te verkrijgen tegen betaling.

BUUR zoekt dringend een landschapsontwerper (M/V)

BUUR ZOEKT DRINGEND EEN LANDSCHAPSONTWERPER (M/V) BUUR | BUREAU VOOR URBANISME CVBA (Leuven) is een toonaangevend stedenbouwkundig ontwerpteam, hoofdzakelijk actief in Vlaanderen en Brussel. We creëren en ontwikkelen stedelijke projecten vanuit een geïntegreerde benadering: een samenspel van stadsontwerp, aanleg van publieke ruimte (met inbegrip van infrastructuur en landschap) en strategische planning. Deze domeinen worden vaak aangevuld met procesregie, ruimtelijk projectmanagement, beleidsadvies en participatie. Ons team telt momenteel 40 medewerkers. Meer informatie over ons vind je op www.buur.be.

GruunRant zoekt landschapsarchitect (vrijwilligerswerk)

GruunRant, EEN STADSRANDBOS VOOR ANTWERPEN EN DE RAND. GruunRant is een uitgestrekte open ruimte, van in de Antwerpse haven tot aan de rotonde van Wommelgem (en verder). Ze verbindt een aantal groene open ruimten, zowel op grondgebied van de Stad Antwerpen, als van de buitengemeenten (o.a. Muisbroek, Oude Landen, Fort van Merksem, Peerdsbos/Park van Brasschaat, Vorderstein, Calesberg, het Park van Schoten, Stadspark De Bremweide, het beschermde landschap Ertbrugge, de Fortvlakte, Park Groot Schijn, Rivierenhof, de valleien van de Grote Schijn en de Koude Beek, Hoogveld,…).